Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
En av passagerarna fick hjärnskakning, sprickor i revbenet och skadade axeln vid bussens hårda inbromsning i Malmö. Joleline Fahas blev vittne till händelsen. Foto: Privat/SVT

Passagerare skadades vid bussinbromsning i Malmö – vittnet: ”Skriker av chock”

Publicerad

En kvinna och ett fyraårigt barn fick söka akutvård efter att en buss bromsat kraftigt i Malmö. Passagerare vittnar om att busschauffören inte reagerade – men Nobina anser att företaget följde rutinerna.

Bussbolaget Nobina, som startade en utredning efter händelsen, menar att endast en person skadades. Det ska framgå av en film från bussen. SVT Nyheter Skåne har däremot varit i kontakt med föräldrar till en kvinna och ett barn som båda fick ta sig till akuten.

Kvinnan fick hjärnskakning, sprickor i revbenet och en skada i axeln. Barnet fick en lätt hjärnskakning.

Enligt vittnet Joeline Fahas reagerade föraren knappt när hon och en till larmade.

– Jag skriker av chock: ”Hallå du har skadat människor här”, säger hon.

Företaget menar att föraren inte märkte att kvinnan skadade sig i bussen. I klippet svarar presschefen på hur de ser på det.

Vill inte dela med sig av filmen

När incidenter inträffar i trafiken ska föraren stanna bussen på ett säkert ställe och därefter tillkalla professionell hjälp, enligt Nobinas presschef David Erixon.

Vid det aktuella tillfället menar han att ingen av de drabbade stannade kvar på platsen när bussen stannade. Företaget vill inte dela med sig av filmen som visar händelsen.

Både Skånetrafiken och polisen har informerats om händelsen. Ingen är misstänkt för något brott.

Flera vittnesmål om Malmös bussar

Mamman till en av de skadade delade ett inlägg om händelsen på sociala medier. Det fick ett stort antal kommentarer där människor berättar om frekventa incidenter under bussresor i Malmö.

David Erixon menar att det lyfter vikten av att exempelvis sitta ner och hålla i sig i bussen.

– Jag tror att våra förare i Malmö tvingas agera, bromsa, till och med panikartat bromsa för cyklister och bilister och att det händer dagligen, säger han.

Antal synpunkter på hur bussarna i Malmö framförs

2019: 1775

2020: 1125

2021: 1851

2022: 2835

2023: 2963

2024 (till och med 29/4): 1018

Källa: Region Skåne

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.