Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Föräldrarna har märkt att Julina efter hundattacken gråter i sömnen – i videoklippet berättar de mer om vad som hände. Foto: Erika Dahlin Jönsson/SVT och Privat bild

Treåriga Julina lekte i trädgård utanför Kristianstad – attackerades av hund

Publicerad

Julina Abji lekte i sina släktingars trädgård i Kristianstads kommun – när en hund sprang in från grannträdgården och attackerade henne.

– Fem personer kämpade med att få loss hunden, säger hennes mamma Johaina Al-Jamous.

Hunden som attackerade Julina har inte omhändertagits.

Familjen var på besök hemma hos några släktingar i ett samhälle i Kristianstads kommun när händelsen inträffade, något som P4 Kristianstad var först att rapportera om.

Dottern Julina, som fyllde tre år häromdagen, var ute och lekte med några släktingar när en hund kom springande mot dem.

Farliga hundar

– De trodde först att den ville leka, men så var det inte, säger Johaina Al-Jamous.

I stället sprang hunden fram till Julina och bet henne i bakhuvudet – och höll fast bettet i flera minuter, enligt mamman. Flera vuxna kämpade med att få borta hunden.

– De sa på akuten att vi hade tur att hunden inte bet henne i nacken, säger Johaina Al-Jamous.

Hunden inte omhändertagen

Hunden som attackerade Julina har, när SVT Nyheter Skåne pratar med länsstyrelsen på onsdagen, fortfarande inte omhändertagits.

– Det är under utredning. Vi vet inte om där är fog för det, säger Paula Hultgren som är chef på enheten för sällskapsdjur.

Länsstyrelsen har inte, såsom polisen, möjlighet att omhänderta en hund direkt när en incident händer, berättar Paula Hultgren.

– Vi jobbar mer förebyggande, säger hon.

Familjen: Skärp reglerna för aggressiva hundar

Föräldrarna till Julina tycker att reglerna kring hundar som är aggressiva borde skärpas – att hundarna ska omhändertas, och i vissa fall avlivas, i högre grad än nu.

– Den här gången hände det min dotter och det var tur att det var folk omkring henne. Nästa gång kanske det händer ett ensamt barn som är ute och leker själv. Då är det för sent att fatta beslut, säger Johaina Al-Jamous.

SVT Nyheter Skåne har sökt polisen för en kommentar om varför de inte omhändertog hunden.

I videoklippet får du träffa Julina och hennes föräldrar.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Farliga hundar

Mer i ämnet