Foto: Stadionmässan

Pingstkyrkan planerar migranthärbärge i mässhallarna

Uppdaterad
Publicerad

Stadionmässan kan bli härbärge för EU-migranter i vinter. Det är Pingstkyrkan i Malmö som erbjuder sig att driva härbärget åt Malmö stad.

I torsdags bjöd Pingstkyrkan in till volontärträff för att se hur stort intresset är för att arbeta på härbärget. Omkring 50 personer dök upp på mötet, både församlingsmedlemmar och företrädare för andra trossamfund. Cirka 30 personer skrev upp sig på volontärlistan.

– Det kommer definitivt inte räcka, om vi ska få alla saker på plats så kommer vi behöva lägga i en växel till, säger Andreas Wessman, pastor och föreståndare för Malmös pingstförsamling Europaporten.

Omkring 140 volontärer kommer att behövas för att driva härbärget för 40 personer, menar Andreas Wessman.

Öppet i tre månader

Det är Malmö stad som har vänt sig till Pingstkyrkan för att se vilka möjligheter som finns för församlingen att driva härbärget vintertid. Det handlar om ett natthärbärge som ska hålla öppet mellan den 1 december och 28 februari.

Förra året hade pingstförsamlingen en överenskommelse med Malmö stad om ett akuthärbärge som tog emot människor vid extrem kyla.

– Nu blev det en mild vinter och enda gången vi tog emot migranter var när en grupp blev attackerad i Pildammsparken.

Innan härbärget kan bli verklighet krävs bland annat ett tillfälligt bygglov för boendet, som planeras i stora mässhallen vid Stadionmässan.

Stort behov av hem

Behovet av bostäder för migranterna är stort. Enligt Malmö stad bor runt 150-200 personer på det olagliga lägret på Industrigatan under undermåliga sanitära förhållanden.

Andreas Wessman berättar att Pingstkyrkan möter romska grupper både i Sverige och Rumänien, och att levnadsförhållandena ofta ser liknande ut i båda länder.

– Det är vare sig bättre eller sämre på Industrigatan, det är sådana förhållanden många lever under, här som där. Många som kommer hit har en önskan om att etablera sig här långsiktigt.

Det är fortfarande oklart vilka grupper  som ska få tillfälligt boende på vinterhärbärget. Förra året var det Malmö stad som avgjorde vilka som fick bo hos församlingen.

– Jag hoppas på ett liknande samarbete i år, säger Andreas Wessman.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.