Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Björn Ekmehag, chef för Sus, tror att beslutet om att ställa in planerade operationer och annan vård kan gälla i flera veckor framöver. Foto: Linda Ekström / SVT

Planerad vård ställs in på Sus – ”Prioriterar det akuta”

Uppdaterad
Publicerad

Tillströmningen av covidpatienter gör att krisledningen på Skånes universitetssjukhus, Sus, fattat beslutat att ställa in planerad vård som inte anses vara akut.

– Det drabbar de patienter som kanske redan har fått vänta länge på en operation eller annan åtgärd, säger Björn Ekmehag, förvaltningschef för Sus.

På bara fyra dagar har antalet covidsjuka patienter på Sus ökat med 33 procent. Det fick krisledningen att på måndagen ta beslut om att ställa in planerad vård och omplacera personal. Hur länge beslutet kommer att gälla beror på utvecklingen av antal covidpatienter.

– Jag bedömer att vi kommer att behöva fortsätta så de närmsta veckorna. Vi har redan tagit beslut om nästa vecka, säger Björn Ekmehag.

Smittspridningen aldrig varit högre

– Medarbetare som till exempel jobbar på mottagningar, med forskning eller inom administrationen kan behöva jobba inom slutenvården.

Smittspridningen av coronaviruset har aldrig varit högre i Skåne än vad den är nu. Den höga vaccinationsgraden har lett till att det ändå bara är en fjärdedel så många covidpatienter på sjukhus jämfört med toppnoteringen för precis ett år sen.

”Alla oerhört trötta”

Björn Ekmehag betonar att personalen har slitit hårt under pandemin.

– Alla är oerhört trötta. Det gäller alla medarbetare och alla chefer. Vad vi kan göra är att försöka prioritera det som absolut måste göras akut och senarelägga vård som kan skjutas upp, säger han.

Han bedömer att den nya omikronvarianten inom kort kommer att vara helt dominerande bland de intagna patienterna.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer