Malmökvinnan förlorade i tingsrätten som inte ansåg att läkaren gjort något fel. Foto: TT

Plastikkirurg vann i fall om otillåtna bröstimplantat

Uppdaterad
Publicerad

I maj i år kunde SVT Nyheter Skåne berätta om en plastikkirurgiklinik i Hässleholm som stämts av 16 kvinnor på grund av otillåtna implantat. Ett snarlikt fall har nu fått sin första dom i Halmstads tingsrätt.

Det handlar om bröstimplantat från den franska tillverkaren Poly Implant Prothes som förbjöds 2010, då man gjorde upptäckten att implantaten innehöll industrisilikon, och som drabbat över 4000 kvinnor i Sverige som fått dessa inopererade.

Snarlikt fall

I maj i år berättade SVT Nyheter Skåne om Gunilla Ranebo från Bromölla som efter upptäckten stämde en klinik i Hässleholm tillsammans med 15 andra kvinnor och begärde skadestånd.

– Jag tycker att jag och alla andra tjejer i Sverige har rätt till ersättning. De kom ut från första början och sa att de inte ville ersätta alls, och ville man ha nya så fick man själv bekosta det. Men man hade ju betalat en gång innan och fick livstidsgaranti, sa Gunilla då.

Läs mer: Fick felaktiga implantat – kräver betalt för nya bröst

Tvingas betala

Gunnar Brolin, som är kvinnornas ombud i Hässleholmsfallet, har också företrätt Malmökvinnan som stämt en läkare för samma behandling i Halmstad tingsrätt.

I domen som kom i dag slår tingsrätten fast att man inte ansåg att plastikkirurgen är rätt part att vända sig mot. Något som förvånar kvinnans ombud Gunnar Brolin. Malmökvinnan tvingas nu betala 378.000 kronor i rättegångskostnader.

– Den grundläggande frågan här är ju att man använt sig av material som är otillåtet och inget annat. Jag har en hel del frågetecken angående tingsrättens dom, säger Gunnar Brolin till SVT Nyheter Skåne.

I november i år väntas Hässleholmsfallet, som Gunilla Ranebo från Bromölla och 15 andra kvinnor står bakom, att gå upp i rätten.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.