Ett ras på platån i närheten av Ale Stenar, Kåseberga. Foto: Leif Nilsson

Branten rasar i närheten av Ales stenar

Uppdaterad
Publicerad

Privatpersoner slår larm om att jord rasar ner för branten på åsen vid Ales stenar. Bilder delas på sociala medier och flera personer undrar vad rasen beror på. Men länsstyrelsen är inte orolig.

Flera privatpersoner har reagerat på att branten vid åsen vid Kåseberga rasat ner mot havet. Leif Nilsson har fritidshus i Kåseberga och var ute och gick sin vanliga promenad med hunden längs platån nedanför Ales stenar under söndagen. Han upptäckte då att ett sjok av branten rasat ner.

– Jag blev överraskad. Det var cirka 100 meter från skeppssättningen. Det är väldigt brant och risk för mer ras, berättar Leif Nilsson.

Inte ovanligt med ras

Mot havet i söder stupar åsen ned i skarpa branter. Men enligt länsstyrelsen är ras inget ovanligt utmed denna kuststräcka. Mindre ras förekommer, och är ofta positivt för den ovanliga naturtypen sandstäpp som finns på platsen. När den gamla sanden rasar kommer ny fram som gynnar unika växtarter och viktiga insekter.

– Vi har en ständig erosion, och så har det alltid varit och kommer alltid att vara. Men klimatförändringar med mycket nederbörd, kvävenedfall och stigande havsnivåer påverkar. Vi har koll på läget och följer utvecklingen, säger Magnus Jönsson, naturvårdsförvaltare länsstyrelsen Skåne.

Många går på åsen

Merparten av åsarna på Kåseberga utgörs av betesmarker och där går bland annat kor. Det populära turistmålet besöks av många människor som går ner över branten trots att det finns andra vägar ner till stranden. Det gör att sanden påverkas.

Enligt Länsstyrelsen finns ingen anledning till oro för att raset ska påverka fornlämningarna. Men skulle erosionen bli mer omfattande så kommer myndigheten att se över eventuella åtgärder.

– Vi ska ha ett möte under våren eller sommaren med alla ansvariga för att lyfta frågan. Eventuellt sätter vi upp någon typ av skyltning som uppmanar till att inte gå direkt på slänten. Men det finns ingen enkel lösning, säger Magnus Jönsson.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.