Jarl Holmström, biträdande regionchef i Region Syd hoppas att krisen är tillfällig. Foto: TT/Polisen

Platskrisen – häktade får flytta runt mellan anhållningsceller

Publicerad

Bristen på häktesplatser blir inte bara ett problem för kriminalvården. Den drabbar också polisen när häktade måste flyttas runt mellan anhållningsceller i hela Region Syd.

Gång på gång under de senaste veckorna har kriminalvården slagit larm om att häktena är fyllda. Enligt Jarl Holmström, biträdande regionchef i Region Syd, satt under tisdagen två personer i polisens anhållningsceller som egentligen borde sitta i häktet.

– Vi ser att det komplicerar vår tillvaro. Men det är också ett bevis på att vi har gjort ett bra arbete, säger han.

I region Syd finns det 129 utspridda anhållningsceller som är tänkt för annhållna, men i och med häktesbristen får de användas till häktade. 

– Om häktesbristen skulle leda till att våra celler blir fyllda, har vi 131 LOB-celler som vi kan placera häktade i. Skulle de också bli fyllda kan vi placera dubbelt i anhållningscellerna. Jag ser inte detta som ett problem – snarare att vi hjälper varandra, säger Jarl Holmström.

Kan det leda till att anhållna inte får plats?

– Jag tror inte det kommer leda till det, men jag hoppas detta bara är en tillfällig kris.

Problem för häktade

Det är inte bara ett problem för kriminalvården och polisen utan också ett problem för den häktade.

– Har den häktade besök är det svårt att lösa det om den sitter i anhållningscell. Det blir också ett problem när vi får åka långa sträckor för att kunna förhöra den häktade, säger Jarl Holmström.

Enligt Jarl Holmström sitter Kriminalvården, Åklagarmyndigheten och Justitiedepartementet i möten för att  lösa krisen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.