Foto: Stig-Åke Jönsson / TT

Ulrika Rogland kritisk mot skolans agerande efter våldtäkten

Uppdaterad
Publicerad

Pojkarna borde ha flyttats direkt, anser målsägandebiträdet Ulrika Rogland. Men det är osäkert om den utsatta flickan klarar att komma tillbaka till skolan.

I maj 2016 blev en 14-årig flicka våldtagen av två pojkar i Lund. Hon hade tidigare varit tillsammans med den ene killen men blev mobbad av honom.

Han påstod att hon hade sex för pengar och slog henne.

När killen ville ha sex med flickan sa hon först nej, men gick med på att träffas eftersom hon var rädd att han skulle sprida rykten om henne.

Till mötet kom även en kamrat till killen, en 16-åring som flickan inte kände närmare.

Båda hade samlag med flickan. Den yngre killen slapp åtal eftersom han inte var straffmyndig men 16-åringen dömdes i december för våldtäkt mot barn.

Krävde att pojkarna skulle flyttas

Flickans mamma krävde att pojkarna skulle flyttas från skolan efter övergreppet, så att flickan skulle kunna gå kvar där.

– Mamman har jobbat för att hjälpa sin flicka och anmält till Skolinspektionen. Men det var inget att diskutera, pojkarna skulle gå kvar på skolan, enligt rektorn, säger Ulrika Rogland, flickans målsägandebiträde.

I går uppmärksammade Sydsvenskan fallet och i dag ändrade skolan beslutet och pojkarna flyttas från skolan.

– Jag har precis fått besked om det. Jag tror att det beror på medias uppmärksamhet, om jag ska vara helt ärlig, säger Ulrika Rogland.

Hon anser att Lundaskolan borde ha flyttat pojkarna direkt efter händelsen.

– Här har skolan brustit. De som utsätter andra måste placeras någon annanstans. Alla ska känna sig trygga att gå till skolan, säger Ulrika Rogland.

Vilka signaler sänder det att pojkarna fick gå kvar?

– Det sänder en mängd signaler. Det finns risk att ungdomar ifrågasätter offrets uppgifter och tror att det inte kan vara sant. Det behövs en bättre tydlighet. Det är inte första gången som den som utsätts för mobbning och övergrepp måste lämna, medan de som utsätter får vara kvar, säger Ulrika Rogland.

Rektorn menar att alla tre är offer, hur ser du på det?

– Man kan fundera på hur skolan tänker när de säger så. Förhoppningsvis tänker de att unga som utsätter andra för övergrepp själva behöver hjälp, men det är en helt annan diskussion.

Osäkert om hon kan komma tillbaka

Flickan blev avrådd från barn- och ungdomspsykiatrin från att gå tillbaka till skolan efter övergreppet.

– Hon hade kunnat komma tillbaka om pojkarna hade flyttats direkt men nu är det osäkert om hon kan. Hon mår fortfarande väldigt dåligt, säger Ulrika Rogland.

16-åringen hävdade att han inte kände till att det är olagligt att ha sex med minderåriga och att han inte hade läst sexualkunskap i skolan.

Men tingsrätten tror inte på hans invändning.

”Det är en så allmän kunskap även bland ungdomar att han måste ha känt till det”, skriver tingsrätten i sin dom.

16-åringen döms till ungdomsvård och ungdomstjänst samt ska solidariskt med sina föräldrar betala en kränkningsersättning på 100.000 kronor till flickan.

SVT Nyheter Skåne söker skolans rektor för en kommentar.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.