Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Pojken satt på en öppen avdelning på Sis-hemmet i Råby. Foto: Johan Dernelius

Pojke på rymmen från Sis-hem i Råby – polis inkopplad

Uppdaterad
Publicerad

En pojke har rymt från Statens institutionsstyrelse, Sis, i Råby utanför Lund. Polisen är inkopplad för att leta efter pojken., som nu är efterlyst.

Pojken var intagen på en öppen avdelning och återkom inte efter en beviljad utevistelse på torsdagskvällen, något Expressen var först med att berätta om.

– Ungdomen återkom inte igårkväll, säger institutionschef Maria Hulthén till SVT Nyheter Skåne.

Ungdomshemmet har bett polisen om hjälp för att återfinna pojken. Enligt Maria Hulthén är ungdomen dömd för brott, men skulle inte vistas på Råby en längre tid.

– I slutet av verkställighetstiden har vi ett lagkrav på oss att vi ska slussa ut ungdomar som har god skötsamhet. Vi ska återanpassa dem, och det här var en del i det.

Kommer få tillbringa resten av tiden på låst avdelning

Maria Hultén säger att ungdomen bara hade dagar kvar av sin verkställighet.

– Den sista tiden kommer ungdomen att få tillbringa i låsta former, på en annan institution. Och det är tråkigt, säger Maria Hulthén.

Enligt henne finns det inte någon risk för allmänheten i och med avvikelsen.

Det är andra gången på en vecka som det sker en rymning från ett Sis-hem. I måndags rymde två pojkar, misstänkta för skjutningar i Stockholm, från Sis-hemmet Nereby i Göteborg.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.