Två pojkar har rymt från Sis-hem – misstänkta för skjutningar i Stockholm

Uppdaterad
Publicerad

Två 14-åriga pojkar har rymt från ett Sis-hem utanför Göteborg. De är båda misstänkta för inblandning i skjutningar i södra Stockholm.

Pojkarna rymde i måndags genom att klättra över ett staket, skriver Expressen. Rymningen bekräftas av Statens institutionsstyrelse (Sis). De två är båda misstänkta för två separata skjutningar i Stockholm.

Den ena 14-åringen är misstänkt för en skjutning i Gubbängen i december. Den andra är misstänkt för en skjutning i Fruängen i slutet av januari. Det uppger kammaråklagare Karin Hammar för Ekot.

Ministern: ”Tredje gången på kort tid”

Åklagare Lisa dos Santos ser allvarligt på händelsen och att internerade på Sis-hem kan kommunicera med utsidan.

– En polis jag pratat med som besökt Sis-hemmen liknar det med ett Linkedin för unga kriminella. Hans bild var att unga kriminella öppet skröt om vilka äldre kriminella de var kopplade till och olika betalningar de fått, säger hon till Aftonbladet.

Justitieminister Gunnar Strömmer (M) konstaterar att det är den tredje rymningen på kort tid och den andra från ett Sis-hem.

Han pekar på att regeringen arbetar med förslag om att grova ungdomsbrottslingar ska sättas i ungdomsfängelser i stället för Sis-hem, förslag om restriktivare regler för att tillåta mobiltelefoner på hemmen och förslag om att kunna använda tvångsmedel mot unga brottslingar.

”Säkerheten inte tillräcklig”

– Allt detta är nödvändigt och den nödvändigheten bekräftas av den här rymningen. Att den här rymningen varit möjlig är i sig bevis för att säkerheten inte är tillräckligt hög, säger Strömmer.

Inom Sverigedemokraterna pågår en diskussion om huruvida generaldirektören för Sis bör bytas ut. Partiets rättspolitiske talesperson Richard Jomshof vill dock inte nu gå ut och kräva hennes avgång.

– Jag delar kritiken att Sis-hemmen inte fungerar naturligtvis och det är klart att chefen ytterst är ansvarig, säger Jomshof.

– Men vägen framåt handlar inte om Sis-hemmen i sig, utan om ungdomsfängelser och det är det vi måste fokusera på nu.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.