Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör justitieministern om skottdåden i Stockholmsområdet: Min bestämda uppfattning är att polisen gör vad den kan.” Foto: SVT/Michael Jansson

Justitieministern: ”Vi har ett exceptionellt dygn bakom oss”

Uppdaterad
Publicerad

Grova våldsdåd fortsätter att skaka Stockholmsområdet.

Justitieminister Gunnar Strömmer (M) var på lördagen på plats i Huvudsta centrum i Solna, där en man sköts ihjäl på fredagskvällen.

– Vi talar om grov, organiserad och helt hänsynslös brottslighet, säger han till SVT Nyheter.

Polisen meddelade på fredagen att man inlett en så kallad särskild händelse, till följd av den senaste tidens eskalerande våldsspiral i Stockholm.

Därefter följde ännu en natt av skjutningar och explosioner.

Redan vid 18-tiden kom första larmet, då om en skjutning mot en lägenhetsdörr i Fruängen i sydvästra Stockholm. Drygt fyra timmar senare hittades en skottskadad, livlös man i 40-årsåldern i Huvudsta centrum i Solna. Han avled av sina skador.

– Vi har ett exceptionellt dygn bakom oss. Vi talar om grov, organiserad och helt hänsynslös brottslighet, som naturligtvis inget anständigt samhälle kan tolerera, säger justitieminister Gunnar Strömmer, när han på lördagen möter pressen i stadsdelen norr om Stockholm.

Han berättar att han under dagen har träffat polisen och polisledningen och fått bilden att myndigheten gör allt i sin makt, både för att klara upp de brott som har begåtts och stoppa utvecklingen.

– Det sker en enorm mobilisering av alla tillgängliga resurser.

Statsministern: ”Ett extremt våldskapital”

Enligt källor till SVT Nyheter och polisens egna bedömning har flera av den senaste tidens dåd kopplingar till narkotika.

Justitieministern upprepar vad han har sagt tidigare, nämligen att regeringen i arbetet mot den organiserade brottsligheten vill låna flera av verktygen som i dag används i terroristbekämpningen.

– Polisen måste få samma möjlighet att avlyssna gängkriminella miljöer, alltså hemlig avlyssning för att förhindra brottslighet.

Statsminister Ulf Kristersson (M) fördömer det senaste dygnets våld, i en kommentar till SVT Nyheter och andra medier.

”Gängkriminaliteten eskalerar. Detta är människor med ett extremt våldskapital som i jakt på hämnd eller status hotar andra människors trygghet och frihet”, skriver han.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App Store
Ladda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.