Foto: TT

Polisanställd anmäld för inlägg på sociala medier

Uppdaterad
Publicerad

En tjänsteman på polisen i region syd har anmälts till enheten för särskilda utredningar efter att ha publicerat nedsättande och invandringskritiska inlägg på sin privata Facebook-sida.

Polisen i region syd har upprättat en anmälan mot polistjänstemannen som ska utredas av enheten för särskilda utredningar hos polisen, uppger Dagens Nyheter.

I ett av Facebookinläggen har polistjänstemannen publicerat en bild på en kvinna med barnvagn som räcker över en karta med p-piller till en kvinna i smutsiga kläder och flera barn omkring sig och skriver ”Enda tänkbara bidraget enligt min uppfattning” (Avser tiggeriet på gator och torg).

I ett annat inlägg delar han en artikel från en österrikisk tidning där en annan Facebookanvändare skrivit att ”Det kan komma en dag då vi måste be alla kvinnor att gå med slöja i solidaritet med muslimska kvinnor”, varpå polistjänstemannen kommenterar att ”Ett sådant Sverige är jag inte intresserat av” och tillägger att ”Politiska och religiösa attribut skall inte finnas med i arbetslivet och inte i ”uniformsarbeten”.

”Bildpubliceringen var olycklig”

Den nu anmälde tjänstemannen säger till SVT Nyheter Skåne att bildpubliceringen var olycklig och att han tar anmälan hårt.

– Jag tycker att detta är mycket tråkigt och känner mig illa behandlad men jag har fullt stöd av mina chefer. Jag anser att jag inte har gjort mig skyldig till något brott. Nu avvaktar jag juristernas bedömning, säger tjänstemannen till SVT Nyheter Skåne.

En anmälan är upprättad

Händelsen är nu anmäld. Enligt Lotta Hansson, kommunikationschef på polisen i region syd så ska nu enheten för särskilda utredningar titta på ärendet och göra en bedömning om detta är en brottslig handling eller inte.

– Det handlar om en bedömning om det är lämpligt att uttrycka detta som anställd hos polisen och gränsen för yttrandefrihet, säger Lotta Hansson till SVT Nyheter Skåne

Polisförbundet i region syd kommer inte agera i ärendet. Personen har inte varit medlem i facket på flera år. Tjänstemannen är en före detta poliskommissarie som nu är timanställd.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.