Den skadade polisbilen stod parkerad utanför ett polishus på Sallerupsvägen i Malmö. Foto: TT

Polisbil förstörd efter explosion: ”Rök rejält och luktade krut”

Uppdaterad
Publicerad

En 22-årig man är anhållen misstänkt för polisbilsexplosionen i Malmö på fredagkvällen.
Brottet rubriceras som allmänfarlig ödeläggelse.

Bilen stod parkerad utanför polishuset på Sallerupsvägen i Malmö när den klockan 19.25 på fredagskvällen utsattes för någon typ av detonation. Kort efter explosionen kunde två män gripas misstänkta för inblandning i händelsen.

– Bägge greps i nära anslutning till platsen. Poliser som befann sig inne i polishuset hörde smällen och sprang ut och kunde efter vittnesmål gripa de misstänkta, säger Magnus Lefèvre, vakthavande befäl vid Malmöpolisen till SVT Nyheter.

En person anhållen

Natten mot lördagen anhölls en 22-årig man har misstänkt för den polisbilsexplosionen. Den andre mannen som greps, en 26-årig man, släpptes under natten på fri fot.

Polisen vill inte kommentera händelseförloppet.

– Jag vill inte gå in på detaljer. Men vi har vittnesuppgifter och bevismaterial som vi analyserar just nu, säger, Magnus Lefèvre.

Motivet till händelsen är oklart. Men det ska enligt polisen inte funnits någon större hotbild än vanligt mot polisen.

”Sprängskador och krossad bakruta”

Brottet rubriceras i nuläget som allmänfarlig ödeläggelse. Polisbilen fick omfattande skador i detonationen.

– Motorhuven har lyfts upp, det är sprängskador och en krossad bakruta på bilen. Det är en del av fordonet som har sprängts, sade Mikael Nilsson, SVT:s utsände på plats.

Justitieministern fördömer händelsen

Detonationen hördes över stora delar av stadsdelen Värnhem i Malmö, grannar vittnar om att de känt vibrationer i sina lägenheter.

– Jag träffade några grannar som precis hade varit och handlat på en matvarubutik i närheten som hörde och såg detonationen, det rök rejält och luktade krut, säger Mikael Nilsson.

Justitieminister Morgan Johansson (S) fördömer sprängdådet via sitt twitterkonto. Där skriver han bland annat att det aldrig får accepteras att kriminella angriper de som arbetar för vår trygghet.

–  Känner jag Malmöpolisen rätt så kommer man inte att backa undan för detta, utan sätta hårt mot hårt och öka trycket mot de kriminella, skriver han.

Även Moderaternas gruppledare i riksdagen Tobias Billström, som är hemmahörande i Skåne fördömer attacken.

– Oerhört allvarlig utveckling när polisfordon kan sprängas av kriminella mitt framför ögonen på polisen. De som skall skydda oss behöver få tillräckligt med stöd i sitt arbete”, skriver han i en kommentar till TT.

3 februari 2014: Någon placerar en sprängladdning vid Rättscentrum i Malmö. Den kraftiga detonationen skadar fasaden och fönster på byggnaden, som inrymmer bland annat polishus, tingsrätt och åklagarkammare. Ingen människa skadas.

30 november 2014: Strax före midnatt exploderar en sprängladdning som placerats vid Rättscentrum i Malmö. Detonationen orsakar stora skador på entrén och byggnadens fasad. Ingen människa skadas allvarligt.

21 augusti 2015: Efter att en polispatrull gjort en fordonskontroll i Tumba attackeras poliserna med stenar. Situationen trappas upp och fler poliser kallas till området. Eld anläggs vid polisstationen och en handgranat kastas mot en polisbuss i vilken det finns fyra poliser.

1 januari 2017: I Katrineholm kastas vid tolvslaget en misstänkt handgranat mot polisstationen. Entrédörren, flera fönster och tre bilar på gatan utanför skadas. Även en fastighet mitt emot polishuset får skador.

6 februari: Natten till den 6 februari exploderar en polischefs bil som står parkerad vid hans bostad i en kommun norr om Stockholm. Ingen skadas och polisen och hans familj förs i säkerhet. Polischefen har bland annat haft ledande befattningar i kampen mot gängkriminalitet.

13 augusti: En explosion inträffar vid polishuset i Hallstahammar klockan 01.20. Det finns inga poliser i lokalen vid detonationen och ingen annan människa skadades heller.

18 oktober: En sprängladdning detonerar vid entrén till polishuset i Helsingborg. Ingen skadas i explosionen.

28 oktober: Flera skott skjuts in i en villa i Västerås där en polisman bor. Ingen skadas.

29 oktober: Polisstationen i Araby utsätts för skadegörelse vid två tillfällen under natten.

27 november: En handgranat detonerade nära polishuset i Uppsala. Åtta bilar skadades, men inga människor kom till skada.

Källa: TT

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.