Polisen: Registreringen av romer var motiverad

Uppdaterad
Publicerad

I Skånepolisens granskningsrapport framgår det att de inte anser sig ha gjort något fel då registret inte innehåller uppgifter om etnicitet.

626 personer av 1 235 slumpvis utvalda personer ur registret uppges ha förekommit på listor över ”skäligen misstänkta” eller tidigare dömda, en tillräckligt stor andel för att uppgiftssamlingen ska ha varit motiverad, anser Skånepolisen. Då har man plockat bort avlidna och barn ur registret.

Att det har förekommit barn i uppgiftssamlingen förklarar polisen med att det i vissa fall behövts barns identitet för att klarlägga enskilda vuxnas identiteter och släktband.

Polisens romregister

– Det finns barn i registret som är både gärningsmän och brottsoffer. Vi behöver registrera dem för att kunna identifiera de som använder sig av falsk identitet, säger Monica Nebelius, chefsjurist vid Skånepolisen.

”Inget etnicitetsregister”

Man skriver att eftersom det inte gick att söka på etnicitet eller nationalitet i registret så handlar det inte om uppgifter som i något avseende” grundar sig på etnisk tillhörighet.

Ändamålet var att ”identifiera och kartlägga allvarlig brottslig verksamhet av länsövergripande karaktär genom att lokalt identifiera och kartlägga nyckelpersoner och nätverk kring dessa”.

Behöver registret

Monica Nebelius säger att polisen fortfarande har användning av registret i sitt dagliga arbete.

– Ett mål som går upp i tingsrätten imorgon om omfattande bedrägerier med över 1200 målsägande har kunnat klaras upp med hjälp av den här uppgiftssamlingen. Vi hade haft användning av uppgifterna just nu men det är fryst så vi kan inte använda dem.

Ni vill använda det?

– Vi har behov av det.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Polisens romregister

Mer i ämnet