Långa köer på Bankomaten vid Södervärn. Foto: Mikael Nilsson

Polisen bevakar bankomater i Malmö

Uppdaterad
Publicerad
Polisen bevakade under ett par timmar flera bankomater inne i Malmö sedan ovanligt mycket folk har samlats runt uttagsautomaterna. Swedbank stoppade under onsdagskvällen alla bankkortsuttag efter att kunder kunnat ta ut mer pengar än vad som funnits på kontot.

Vittnen som SVT Nyheter pratat med vittnar om hur de sett personer gå från bankomaterna med stora sedelbuntar. Även polisen fick uppgifter om ett annorlunda beteende runt automaterna.

– Vi har fått samtal om onaturligt beteende och onaturligt mycket folk runt de här bankomaterna, säger Johanna Persson, pressinformatör vid polisen.

”Störningarna åtgärdade”

Förutom i Malmö så har även ovanliga uttag rapporterats från bankomater i Stockholm och Göteborg. Strax före midnatt kom beskedet från Swedbank att problemet var löst, och att det hela uppstått som en konsekvens av att banken försökt lösa ett tidigare betalningsproblem som man haft med sina kunders bankkort.

– De kortstörningar vi har haft under dagen är nu åtgärdade, säger Gabriel Francke Rodau, kommunikationschef på Swedbank.

Polisen bevakar flera olika Bankomatuttag i Malmö. Foto: Mikael Nilsson

Polisen uppgav under kvällen att de planerade att finnas på plats vid bankomaterna under natten, eller tills dess att banken ger något annat besked. Vid 23-tiden hade ingen person gripits.

– Jag vet att några har lyckats ta ut pengar, men hur många vet jag inte, säger Fredrik Bratt, pressinformatör vid polisen, och fortsätter:

– Det har varit lugnt och folk har respekterat polisens närvaro. Vi är på plats för att förhindra eventuell brottslighet.

Polisen vaktar Bankomatuttag så att ingen kan ta ut pengar. Foto: Mikael Nilsson

Swedbank meddelade vid 22-tiden att man stoppat alla uttag för bankens kunder som har bankkort.

Den som tagit ut mer pengar än hen haft på konton, kan inte vänta sig att slippa betala tillbaka.

– Det här är väldigt tydligt reglerat i villkoren med våra kunder. Tar man ut pengar som man inte har så måste man betala tillbaka, säger Warrén till SVT Nyheter Väst.

Efter några timmars problem stod det senare klart att det hela alltså berott på ett tidigare problem med Swedbanks bankkort från Mastercard. Automatuttag och internetbetalningar har inte fungerat för kunder sedan midnatt natten till onsdagen.

– När vi försökte åtgärda felet så gjorde vi en tillfällig lösning för bankomatuttag. Det gjorde att visa kunder ta ut högre belopp än vad de hade på sina konton, vilket lett till att de har fått ett negativt saldo. Givet att grundproblemet är åtgärdat så är problemet med bankomaterna borta, Gabriel Francke Rodau på Swedbank.

”Helt sjukt”

Banken har nu öppnat sina uttagsautomater igen.

När Mats Attin, inre befäl vid polisen i Malmö, körde till jobbet vid 21-tiden såg han ett 150-tal personer stå och köa vid en bankomat, skriver TT.

– Det var helt sjukt. Det såg ut som att de släppte konsertbiljetter till en återförening av Abba, säger han.

Har man drabbats av problem på grund av händelsen kan man kontakta Swedbank och göra en reklamation, och eventuellt få ersättning från banken.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer