Foto: Fredrik Sandberg/TT

Polisen: Inga fel när kvinna avled i arrest

Uppdaterad
Publicerad

Inga fel ska ha begåtts i samband med att en ung kvinna avled i en tillnyktringscell i Lund i november förra året. Polisen omhändertog kvinnan på stan kvällen den 4 november. Morgonen därpå hittades hon livlös i sin cell.

Åklagare vid polisens enhet för särskilda utredningar har nu beslutat att utredningen läggs ned.

Händelsen berörde många och väckte stor uppmärksamhet. Polisen har därför velat få fram ”en så fullständig förundersökning som möjligt med svar på alla de frågor som funnits från anhöriga och de polisanställda som var i tjänst när händelsen inträffade”, skriver polisen på sin hemsida vid lunchtid på fredagen.

Enligt utredningen har personalen följt de regler och rutiner som ligger i ansvaret för frihetsberövade personer i polisens arrestavdelning. 

Såg till henne varje kvart

Den unga kvinnan anträffades utomhus i Lund tidigt på morgonen av en person som tillkallade polis. Kvinnan omhändertogs och fördes till polishuset, där hon lades in för tillnyktring efter så kallad förmansprövning, enligt polisens rutiner.

Polisen skriver:

”Noteringar och övervakningsfilm visar att arrestpersonalen har haft tillsyn och varit inne i cellen helt i enlighet med de föreskrifter som finns. Detta innebär bland annat tillsyn av den omhändertagna minst var femtonde minut. Vid ett sådant tillsynstillfälle upphörde den unga kvinnans andning. Hjärt- och lungräddning inleddes omedelbart samtidigt som ambulans larmades till polishuset. Den unga kvinnans liv gick tyvärr inte att rädda.” 

Inget brott begånget

Chefsåklagare Jan Pernvi inledde en förundersökning om misstänkt tjänstefel. Den 13 februari beslutade han att förundersökningen ska läggas ned då ingen polisanställd misstänks för brott.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer