En misstänkt väska anträffades i en byggnad på Betaniaplan i Malmö under torsdagen. Polisen spärrade av ett större område. Foto: Daniel Kihlström/TT

Inkastad väska vid synagogan var ofarlig

Uppdaterad
Publicerad

Vid lunchtid på torsdagen larmades polisen till synagogan i Malmö efter att en väska kastats in på området.  Flera kvarter spärrades av och bombskyddet sköt sönder väskan och kunde konstatera den inte innehöll något farligt.

Patric Fors, presstalesperson hos polisen, berättade att det rörde sig om en väska som hittades vid en byggnad vid Betaniaplan.

– Vi betraktar det som ett farligt föremål tills vi vet mer om vad det rör sig om, sade Patric Fors efter att larmet kom.

Bombskyddet var på plats och undersökte föremålet med hjälp av en bombrobot. Strax innan 14-tiden hördes två smällar. Båda smällarna kom när polisen sköt sönder väskan.

– Vi hörde precis en smäll en bit innanför avspärrningarna medan vi stod och intervjuade en boende, sade SVT:s reporter Otto Johansson, som befann sig i närheten av synagogan.

Ofarligt innehåll

Efter polisen skjutit sönder väskan konstaterades det att den inte innehöll något farligt, utan mestadels kläder.

– Tekniker är fortfarande på plats för att samla in vittnesmål. Även för att hitta eventuella övervakningsbilder och för att fortsätta undersöka innehållet i väskan, sade Evelina Olsson som är presstalesperson hos polisen.

Polisen minskade därefter avspärrningarna som hävdes helt vid halv fem på onsdagseftermiddagen. Polisen kommer vara kvar på platsen under kvällen för trygghetsskapande arbete.

Rubriceras som grovt olaga hot

Flera gator spärrades av runt synagogan under insatsen. Bland annat delar av Amiralsgatan, vilket ledde till trafikstörningar i centrala Malmö.

– Vi ser bland annat ett tiotal bussar som stoppats, sade SVT:s Otto Johansson.

Polis bad även folk att hålla sig undan.

– De skrek på folk som gick ut på balkonger att de måste gå in, sade Maja Janson som bor i närheten.

Händelsen rubriceras som grovt olaga hot. Ingen misstänkt har gripits.

Se när polisens smäll går av – mitt under SVT-intervjun:

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.