Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Polisen Daniel Schultz i Malmö möter problemet med så kallade ”expose-chattar” allt oftare och säger till vuxna att man inte ska vara naiv kring sina barns liv på sociala medier. Foto: SVT/bilder från snapchat

Polisen om exposechattar bland barn i Malmö: ”Tro inte att ditt barn inte varit med i en”

Publicerad

Man ska inte vara naiv som förälder och tro att ens barn aldrig varit i kontakt med ett så kallat exposekonto i sociala medier. Det säger polisen Daniel Schultz som jobbar aktivt för att sprida information bland barn och unga.

– Det finns otroligt många sådana här konton som vi inte kommer åt och det finns otroligt många barn som hängs ut och mår dåligt över det här.

I klippet ovan får du höra polisen Daniel Schultz reagera på innehållet i de videoklipp som SVT tagit del av från en sådan ”expose-chatt” för Malmöbarn.

När SVT gör en snabb sökning så kan vi hitta ett antal domar från hela landet där så kallade ”expose-konton” förekommer. I bland annat Kalmar, Umeå, Hässleholm och Malmö.

Gemensamt för dessa är att det handlar om naket innehåll och ofta en flicka som blir utsatt. I ett fall så är det även en man som gått in på en exposechatt där barn delar bilder på snapchat och laddat hem naket innehåll.

”Mängder av utsatta som mår dåligt”

Men mörkertalet är stort.

– Det finns tusentals sådana här chattar och konton och vi kommer inte åt alla dem. Så det finns säkert mängder med utsatta som mår dåligt över det här och kanske även träffar sina gärningsmän varje dag i skolan, säger polisen Daniel Schultz som jobbar specifikt med de här frågorna.

”Olaga integritetsintrång”

Det är flera olika brottsrubriceringar när det kommer till de videos som SVT tagit del av. Det handlar dels om ren misshandel och hot av de pojkar som utsätter den unga pojken. Men att sprida innehållet i en chatt eller på ett konto kan också i sig vara olagligt.

– Det kan till och med vara olagligt att vara med och betrakta vissa bilder, speciellt om det handlar om naket eller sexuellt innehåll.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Varning för obehagligt innehåll i klippet. En ung pojke blir misshandlad och förnedrad upprepade gånger och filmerna delas i ett så kallat exposekonto på Snapchat där många skolbarn i Malmö är med. Foto: Ur filmer från snapchat

Det här är ett Exposekonto enligt Ecpat:

  • Exposekonton kan finnas på olika sociala medier som Snapchat, Instagram, Whatsapp med flera.
  • De är ofta lokalt förankrade till en kommun, en stadsdel eller en skola och vänder sig till personer i de utsatta barnens närhet.
  • På kontona är språkbruket ofta grovt rasistiskt och sexistiskt.
  • Flickor skambeläggs ofta och hånas av användarna.
  • Ofta skrivs de uthängda barnens namn och personuppgifter ut.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App Store
Ladda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.