Upprinnelsen till Operation rimfrost var mordet på en 15-årig pojke på Möllevången i Malmö. Foto: Tove Hansson

Rimfrost avslutas innan sommaren – men metoden fortsätter

Uppdaterad
Publicerad

Efter drygt tre månader med operation Rimfrost i Sydverige ger polisen besked om att operationen under våren kommer att rikta fokus mot Uppsala som drabbats hårt av gängkriminalitet, och sedan avslutas i juni. Men polisen menar att malmöborna inte kommer att märka någon större skillnad.

Operation rimfrost inleddes 11 november förra året efter mordet på en 15-åring på Möllevången i Malmö, ett av flera våldsdåd i Malmö under kort tid. Per-Olof Söyseth, biträdande kommenderingschef, sa vid en presskonferens på fredagen att Rimfrost hjälpt polisen att utveckla sina arbetsmetoder och att det kommer att prägla polisens fortsatta arbete.

– Rimfrost har inneburit en personalförstärkning för oss. Det har gett polisen i Malmö något av en andhämtning och varit ett sätt att flytta fram positionerna, säger han.

Våldet i Malmö

Per-Olof Söyseth anser att det som polisen lärt sig under perioden har förbättrat brottsbekämpningen och beskriver det som att polisen efter att Rimfrost avslutats kommer vara ”minst lika effektiv som i dag”.

Sett resultat kring droghandeln

– Vi behövde kunna växla upp i en eskalerande situation, få in mer kraft och få in rätt kompetens. Det har Rimfrost kunnat ge oss, säger Mattias Sigfridsson, tf chef för polisområde Malmö.

Han menar att polisen sett tydliga resultat i flera områden när det kommer till droghandel, bland annat kring Möllevången även om polisen inte tror att den öppna droghandeln försvunnit för all framtid.

– En beskrivning av att Rimfrost avslutas stämmer inte med den bild vi ser av vårt arbete, vi ser att arbetsmetoden fortsätter, säger han.

”Allvarligt konfliktläge i Malmö”

Samtidigt säger han att det finns ett allvarligt konfliktläge i Malmö med många kriminella nätverk och konflikter som gör att polisen kommer att ”behöva vara på tå” för att undvika nya skjutningar.

– Det är viktigt att poängtera att Operation rimfrost är en kortsiktig och tillfällig lösning och att de här problemen är långsiktiga. Men vi hoppas och tror att vi kommer att fortsätta att se den utveckling vi sett i Malmö under de senaste åren.

Se klippet ovan.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Våldet i Malmö

Mer i ämnet