Foto: Polisen

Tillslag mot flera svartklubbar i Malmö

Uppdaterad
Publicerad

Polisen i Malmö har tillsammans med flera myndigheter stängt minst 13 svartklubbar och andra lokaler runt om i Malmö. Det har rört sig om allt från vattenpipscaféer till nattklubbar.

– Var och en av dem är ett skräckexempel. Om man ska försöka sammanfatta det så är svartklubbarna egentligen en stor industrilokal som saknar all form av säkerhet för individerna som vistas därinne, säger Jonatan Örstrand som är kommunpolis i Malmö.

De omfattande tillslagen är enligt Jonatan Örstrand unika för Malmö. Tidigare har polisen och de andra myndigheterna mest arbetat för sig själva men sedan de gett sig ut för att genomföra tillsynen tillsammans har stängningstakten ökat. Tillsynen av lokalerna har skett under hösten och vintern och minst 13 lokaler har fått stänga. Flera lokaler har också belagts med vite.

Flera olika verksamheter

Verksamheterna som stoppats har främst rört sig om nattklubbar, rökcaféer och spelklubbar. De har funnits runt om i Malmö men enligt polisen har Norra Grängesbergsgatan varit starkt representerat och lokalerna är ett problem för samhället ur flera aspekter.

– Dels går samhället rent ekonomiskt miste om massor med pengar genom skatter. Sen sker det våldsbrott, det är en uppehållsplats och frizon för kriminella och det vill vi slå undan, säger Mats Karlsson som är biträdande polisområdeschef vid Malmöpolisen.

Farliga lokaler

Ofta är det med bakgrund av säkerheten för de som vistas i lokalerna som man stänger.

– Det är inte för att hindra folk från att ha roligt, utan hindra folk från att skadas. Det som ofta förbises är att de som besöker de här klubbarna stoppar pengar i fickan på grova kriminella som skjuter och mördar, säger Mats Karlsson.

– Man måste ha mer än ett perspektiv vilket jag saknar.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.