Polisen i Malmö ska använda drönare för att övervaka Nydala, Lindängen och Hermodsdal. Foto: TT

Polisen tar hjälp av drönare för att komma åt grov brottslighet

Publicerad

Det är lokalpolisområdet Nydala, Lindängen och Hermodsdal som med start imorgon kommer att övervakas med drönare. Tilltaget är en del i polisens satsning för att öka tryggheten i området.

– Det ligger i linje med vårt trygghetsarbete i området. Vi har sedan tidigare flera fasta kameror och har fler på väg. Under tiden vill vi testa drönare, som högt uppifrån kan se över och komplettera patrullerande poliser, säger Johannes Dontsios, gruppchef för områdespolisen i lokalpolisområde Malmö söder.

Han menar att kamerorna är ett sätt att öka tryggheten och förhindra brott i ett område som har drabbats hårt av dödsskjutningar, grovt brottslighet och narkotikabrott. Nu tillkommer alltså drönare.

– Bilder från drönarna hjälper oss att snabbare få koll på händelser och där med också komma snabbare till aktuell plats, säger Johannes Dontsios.

Kan underlätta polisens arbete

Redan imorgon tas metoden i bruk. Enligt polisen kommer drönare befinna sig i luften mellan klockan 13 och 23. Förutom att vägleda patruller på marken kan filmmaterialet som drönaren samlar in komma att användas i utredningsarbetet.

Har ni diskuterat om det kan vara integritetskränkande att flyga runt och filma folk?

– Det har såklart diskuterats. Polisens jurister är noga med att följa den lagstiftning som finns till punkt och pricka. Det har dessutom bara varit positiva tongångar från de boende i området vi träffat.

Polisen skriver dessutom att den som hanterar drönaren har inte tillstånd att filma in i bostäder eller andra integritetskränkande platser.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer