Polisen utreder brott bakom dödsolyckan i Kristianstad

Publicerad

I fredags kväll omkom en fyraårig pojke efter att ha blivit påkörd av ett tåg i Kristianstad. Barnet hade tagit sig in på spåret genom ett trasigt stängsel. Nu startar polisen en utredning för att klargöra om brott ligger bakom händelsen.

– Vi vill utreda om det ligger brott bakom, om någon varit oaktsam, säger kommissarie Anders Svensson.

Polisen är noga med att påpeka att lokföraren inte ska utredas, utan att det främst handlar om stängslet som skiljer järnvägen från Kulltorpsskolan och parken intill. Frågan är om någon kan ställas till ansvar för att stängslet var trasigt.

– Vi behöver en förundersökning för att kunna använda oss av våra verktyg, säger Anders Svensson.

Kommissarien har begärt att en åklagare ska utses till förundersökningsledare.

Ska utreda ansvaret

Parallellt med polisens förundersökning har också Trafikverket inlett en utredning. Den beräknas vara klar om cirka tre månader. Informationen i dag är knapphändig. Det är oklart vem som bär ansvar för olyckan och vem som egentligen äger stängslet.

– Det är en oerhört tragisk olycka, men vi kommer att vända på varenda sten för att ta reda på vad som skett. Vi har inlett en utredning där vi bland annat tittar på vem som har gjort vad. Syftet är att undvika att liknande olyckor ska ske i framtiden, säger Lennart Hellsing, kommunikatör på Trafikverket.

Pojken misstänks ha tagit sig in på spårområdet genom ett hål i stängslet från ett närliggande grönområde. Foto: SVT Grafik

Staket saknades

Den tragiska olyckan inträffade vid 20-tiden på fredagskvällen. Den fyraåriga pojken tog sig på något sätt ut på järnvägsspåret där han kördes på av ett tåg och omkom. Att pojken lyckades ta sig ut på spåret kan ha gjorts möjligt av ett stort hål i ett stängsel, vilket Kristianstadsbladet var först med att berätta.

– Det är tragiskt på alla sätt och vis, Det skulle ha varit ett staket där, men det var inte där. Varför det blev så har jag inget svar på, berättade Bengt Olsson, chef på Kristianstads tekniska förvaltning under lördagen.

Inte heller på måndagen kan kommunens förvaltning ge svar på vem som äger det trasiga stängslet.

– Vi håller på att titta på det, jag har ingen information, säger Henrik Wester, informatör på förvaltningen.

Byggföretaget Peab som har byggt skolan alldeles intill känner till olyckan. De har dock ingen vetskap om vem som äger eller har tagit bort stängslet. 

Skolbyggnaden och skolgården blev slutbesiktigad och godkänd den 3 april. Företaget uppger att de är behjälpliga i de utredningar som nu pågår.

När SVT Nyheter besöker olycksplatsen på måndagen har flera nallebjörnar och blombuketter lagts vid det provisoriska stängslet av människor som vill visa sin sorg och sitt stöd.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer