– Vi inledde en massiv spaningsinsats mot den här gruppen, vilket ledde till ett beslag i januari, berättar kammaråklagare Christoffer Östlind. Foto: Johan Dernelius/Polisens förundersökning

Polisens tillslag ledde till ”termosbombarna”

Uppdaterad
Publicerad

När polisen gjorde ett tillslag i början av året hittade de ett lager med bland annat ett kilo sprängdeg, vapen och termosar. Det ledde till att polisen kunde gripa sex män, misstänkta för tre sprängningar i Malmö.

Just nu pågår rättegången mot sex unga män som är misstänkta för tre sprängningar i slutet av förra året. Efter att polisen hittat en gömma i ett vindsförråd i ett flerbostadshus sattes en övervakningskamera upp – som ledde till gripandet.

På vinden hittade polisen bland annat ett kilo sprängdeg, vapen och termosar. På övervakningsfilmer kunde de se att männen köpt termosar från olika butiker i Malmö. Alla fem misstänks nu för grovt vapenbrott och förberedelse för allmänfarlig ödeläggelse.

– Vi inledde en massiv spaningsinsats mot den här gruppen, vilket ledde till ett beslag i januari. Det är ett av de större ärendena i Sverige som har väckts som gäller sprängningar. Förhoppningsvis så kan det ge polis och åklagare erfarenheter som vi kan använda i framtida liknande ärenden, säger kammaråklagare Christoffer Östlind. 

En av männen har tillsammans med sin bror pekats ut som några av de ansvariga för termosbomberna i Malmö de senaste åren.

Alla sex nekar brott

Enligt Sydsvenskans reporter Joakim Palmkvist, just nu utlånad till Veckans brott som redaktör, kan det här åtalet få konsekvenser.

– På längre sikt tror jag att det kommer märkas en skillnad. De här personerna har suttit frihetsberövade en ganska lång tid och sprängningarna har ändå fortsatt i region Syd, så det finns andra som utför bombdåd. Men på längre sikt tror jag att det kommer påverka om de fälls, säger han.

Samtliga sex nekar till brott. Rättegången pågår fram till den 13 december.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.