Vapenamnestin pågår under tre månader och håller på april månad ut. Foto: Claudio Bresciani/TT

Polisens vapenamnesti: 219 vapen inlämnade i Syd

Uppdaterad
Publicerad

Efter bara en veckas vapenamnesti har nästan 800 vapen lämnats in till polisen i landet. Totalt har hittills 219 vapen lämnats in till polisen i Syd.

Minst ett av de nära 800 inlämnade vapnen kommer från den kriminella miljön i Stockholmstrakten.

– Det ligger i sakens natur att vi inte vet varifrån vapnen kommer, eftersom man får lova att lämna in dem anonymt och straffritt. Men vi vet att åtminstone en person har bett oss komma och hämta vapen för att den personen ville avsluta den kriminella delen av sitt liv, säger Joakim Norenhag vid polisens rättsavdelning samt projektledare för vapenamnestin, till SVT Nyheter Skåne.

Just att hämta vapen är ett led i den särskilda satsningen mot kriminella miljöer under amnestin. Joakim Norenhag tror att vissa vapen inte alls skulle komma in om inte polisen erbjöd sig att hämta dem.

Tyngre vapen

Många vapen som kommit in är från olika dödsbon. Men det finns även fyra helautomatiska vapen bland de inlämnade vapnen. Två av dem har lämnats in i polisområde Syd, där Blekinge, Kalmar, Kronoberg samt Skåne län ingår.

– Att vi får in automatvapen är positivt. Det är ytterst få som kan få tillstånd för att använda den typen av tyngre vapen. De kan orsaka stor skada så vi är väldigt angelägna om att få bort dem från gatorna, säger Joakim Norenhag. 

Brottsverktyg undanröjs

Vapenamnestin pågår under tre månader och håller på april månad ut. Amnestin omfattar vapen och ammunition men inte sprängmedel.

– Vi hoppas att det här ska ha en viss preventiv verkan. Ju fler vapen vi får in, desto fler potentiella brottsverktyg har vi undanröjt, säger Joakim Norenhag, projektledare för polisens vapenamnesti.

Erfarenheten från den förra amnestin för fem år sedan, då närmare 15.000 vapen lämnades in, visar att antalet vapen som lämnas in tenderar att öka mot slutet av amnestin.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App Store
Ladda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.