Foto: TT

Polismannen döms för lån av polisbil

Uppdaterad
Publicerad

Den polisman i Lund som olovligen lånade hem en civil polisbil över natten när han inte var i tjänst döms nu till villkorlig dom och dagsböter.

Utan att vara i tjänst lånade polismannen en av de civila polisbilarna med sig hem. Enligt polishusets loggningssystem kan det klargöras att mannen besökte sin arbetsplats på kvällen och körde iväg med bilen.

När den polis som hade bokat bilen dagen efter kom ner i garaget på morgonen var bilen borta. Händelsen anmäldes och polismannen åtalades.

Enligt reglerna måste särskilt tillstånd ges för att en polis ska kunna använda en tjänstebil privat. Något sådant hade inte utförts.

Nu döms polismannen till villkorlig dom och 14.800 kronor i dagsböter. Polismyndighetens ansvarsnämnd har uttalat att han inte kommer att skiljas från sin tjänst som polis.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.