Malmö högskola får polisutbildning om drygt ett år. Foto: Gunilla Fritze

Polisskola till Malmö

Uppdaterad
Publicerad

Malmö får en polisskola. Det beslutade regeringen under torsdagen. Landets fjärde polisutbildning hamnar på blivande Malmö universitet.

Polismyndigheten har fått 7,1 miljarder kronor för åren 2018–2020. Det betyder att polisutbildningen i Malmö kan starta vårterminen 2019.

Redan i april flaggade regeringen för att förlägga en polisutbildning till Malmö, vid sidan om dagens tre utbildningar i Umeå, Växjö och Stockholm. Vid torsdagens regeringssammanträde togs det slutliga beslutet.

– Jag är glad över att vi kunnat ta beslutet. Det är en viktig del i regeringens arbete för att öka tryggheten och bekämpa den grova brottsligheten, säger högskoleminister Helene Hellmark Knutsson till SVT Nyheter.

600 nya poliselever

Polisutbildningen ska hamna på Malmö högskola, som blir universitet vid årsskiftet.

– Nästa steg är att skriva ett avtal mellan polismyndigheten och universitetet. Avtalet avgör hur många elever polisskolan får, säger Hellmark Knutsson.

Regeringens mål är att öka antalet polisstuderande med 600 om året fördelat på Malmö och en ännu inte beslutad ort i Västsverige.

Fördel med spridning

Högskoleministern ser fördelar med en geografisk spridning av polisutbildningen, när det gäller rekrytering och även med att bekämpa den grova brottslighet som finns i Malmö.

– Vi vet ju att många söker sig till polisyrket lite senare i livet, när man är ganska bofast. Med en polisutbildning i Skåne och Malmö kan vi bredda rekryteringen och fler, som i dag inte kan flytta, kommer att kunna söka sig dit.

Kommunalråd välkomnar

Malmös kommunalråd Katrin Stjernfeldt Jammeh (S) säger att beslutet är oerhört välkommet, inte minst när det gäller att bekämpa Malmös grova brottslighet. 

– Viktigast för att bekämpa den grova brottsligheten är att ha tillgång till utbildade poliser och polisanställda som har den kompetens som krävs, säger hon till SVT Nyheter.

När en polisutbildning i Malmö tidigare diskuterats, har Rosengård förts fram som en lämplig lokalisering. Det är dock inget som Katrin Stjernfeldt Jammeh vill låsa sig vid. 

”Inget symbolvärde”

– Ytterst är detta en sak för högskolan att ta ställning till. Men jag vill inte, som ett symbolvärde, peka ut Rosengård. Det viktiga är att polisskolan får bra lokaler ihop med andra verksamheter som kan lyfta utbildningen. Det gäller att skapa bra förutsättningar för poliseleverna, som kanske vill läsa andra kurser samtidigt, säger Stjernfeldt Jammeh. 

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.