Birte Sandberg (C) och Mattias Olsson (S) i primärvårdsnämnden välkomnar utredningen. Foto: SVT

Politiker hyllade digitalt vårdverktyg – nu bryts miljardavtalet

Uppdaterad
Publicerad

För tre månader sedan hyllades det digitala verktyget Vårdexpressen av politiker i Skåne. Nu stoppas samarbetet mellan regionen och it-entreprenören. I stället ska en extern utredning granska upphandlingen.

I november 2019 intervjuades ordföranden i primärvårdsnämnden Birte Sandberg (C) av SVT:s reportrar. Då hyllade hon det digitala verktyget Vårdexpressen.

– Om vi inte skulle göra de här investeringarna skulle Region Skåne hamna långt efter i den digitala utvecklingen. Region Skåne är just nu världsledande, sade Birte Sandberg (C) i höstas.

Efter att SVT:s Uppdrag granskning i förra veckan, under en intervju med primärvårdsledningen, presenterade uppgifter som tyder på att upphandlingen kan ha varit riggad, har nu Region Skåne beslutat att stoppa samarbetet med it-företaget bakom verktyget.

Extern granskning

– Blotta misstanken om oegentligheter skadar förtroendet för Region Skåne, säger Mattias Olsson (S), 2:e vice ordförande i primärvårdsnämnden.

Nu ska regionen tillsätta en extern granskning som ska utreda upphandlingen.

– Det är allvarliga misstankar och jag välkomnar en oberoende utredning, säger Birte Sandberg (C) per telefon till SVT.

Läkarkritik mot verktyget

Det digitala verktyget skulle effektivisera vården genom att patienterna själva skriver in sina symptom och sin sjukdomshistoria på en digital skärm.

Tanken är att artificiell intelligens ska fungera som beslutsstöd för vårdpersonalen kring diagnos och provtagningar.

Men en rad läkare riktar kritik mot vårdverktyget och menar att det inte förenklar deras arbete.

– Digitalisering tror jag verkligen på men bara för att något är digital behöver inte det vara rätt, säger Mattias Olsson (S), 2:e vice ordförande i primärvårdsnämnd.

Avtalet mellan Region Skåne och företaget bakom Vårdexpressen är värt maximalt 400 miljoner kronor. 

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.