Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
– Det finns flera exempel på intagna som aldrig har läst, säger Susanne när hon visar upp biblioteksböckerna på häktet i Helsingborg. Se i klippet vilka som är mest populära bland de intagna. Foto: SVT

Här är den mest utlånade boken på skånska fängelser

Uppdaterad
Publicerad

Alla svenska anstalter och häkten har tillgång till någon form av bibliotek. Men vilka böcker är populärast? SVT Nyheter Skåne har försökt ta reda på vilka som är de mest utlånade böckerna.

En enkät till kriminalvårdens anläggningar ger en tydlig bild av vilken typ av litteratur som lånas ut mest.  Titlar som  ”Gola, vittna, dö”, ”Familjen”, ”Gangsterparadiset” och ”Tills alla dör” ligger högt på samtliga anstalter och häkten.

– Jag tycker att det är viktigt att man försöker vidga sina vyer. Det finns flera exempel på intagna som aldrig har läst. När jag kommer nästa gång med bokvagnen kan jag mötas av ”Wow, den var ju skitbara. Har du fler?”, säger Susanne som förutom att vara kriminalvårdare även ansvarar för det lilla biblioteket på häktet i Helsingborg.

Alla anstalter och häkten i Sverige har någon form av bibliotek. – Här är två av våra populäraste böcker, säger kriminalvårdaren och bibliotekschefen Susanne. Foto: Johan Dernelius

Populäraste boken?

På de listor vi fått ut finns det en enskild bok som sticker ut som mest utlånad på nästan alla ställen.

– ”Tills alla dör” av Diamant Salihu är väldigt populär. Den är utlånad hela tiden, säger Susanne.

Författaren själv känner till att många kriminella har läst hans bok.

– Den respons jag fått från dömda personer som läst boken är att de tycker att den ger en trovärdig bild av deras verklighet och att jag verkligen försökt förstå orsakerna till problemen. Det tycker jag är ett gott betyg, säger Diamant Salihu, författare till boken ”Tills alla dör”.

Följ med till biblioteket på häktet i Helsingborg i klippet ovan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.