Susanne Rydén, vd för Musik i Syd strävar efter att Malmö Chamber Music, som nu ställs in, ska kunna komma tillbaka. Foto: Musik i Syd

Populär musikfestival ställs in till följd av nedskuren kulturbudget

Uppdaterad
Publicerad

I år skulle den fjärde upplagan av den internationella festivalen Malmö Chamber Music äga rum. Men nu måste den ställas in, då de ekonomiska förutsättningarna inte finns efter åtstramningarna i Region Skånes kulturbudget.

– Det här är inget roligt beslut. Man vill ju öka, inte plocka bort, säger Susanne Rydén, vd för Musik i Syd.

Musik i Syds pengapung blir mindre än väntat i år.

– I samråd med vår styrelse kom vi fram till att vi i nuläget måste prioritera vår kärna, vilket för oss är regional verksamhet, säger Susanne Rydén.

Det innebär att evenemang utanför Malmö står i fokus i år. Men Susanne Rydén menar att Malmö behöver en internationell spetsfestival som Malmö Chamber Music.

– Jag kommer att göra vad jag kan för att hitta lösningar och samarbeten, strävan är att festivalen ska komma tillbaka, säger hon.

Det var den tionde januari i år som det stod klart att besparingarna i kulturbudgeten skulle bli på nästan 18 miljoner kronor.

– I den ekonomiska omställning vi är i nu behöver man prioritera, säger Magnus Lunderquist (KD), ordförande i Region Skånes kulturnämd.

Fått starka reaktioner

I sociala medier har Musik i Syd tagit del av reaktioner där människor beklagar, och uttrycker att det kommer bli tomt i Malmö när festivalen försvinner.

Nu vill Susanne Rydén ta till vara på engagemanget.

– Ibland är det ju så att man inser vad man haft när det försvinner. Nu behöver vi skapa en rörelse och sug efter den här fantastiska kammarmusiken, säger hon.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.