Privat biltvätt förbjuden – men riskfri

Publicerad
Att tvätta bilen på själv på gatan så att vattnet rinner ner i dagvattenbrunnen är inte bara dåligt för miljön, utan rakt av otillåtet. Tillsynen ska skötas av kommunerna, men risken för att få böter är liten.

Vid tvätt på gatan lossnar tungmetaller från bilen. Eftersom vattnet inte kan tränga igenom asfalten rinner det istället ner i gatans dagvattenbrunn. Därifrån går det rakt vidare ut ut i sjöar och vattendrag.

– I Malmös fall är det Risebäcken och Öresund. Det hamnar i vårt badvatten och i fisken vi äter, säger Martin Dahl, miljöinspektör på Malmö stad.

Inte tilllåtet
Att ägna sig åt den här typen av förorening är inte tillåten, och regleras av miljöbalken. Men det ligger på kommernas lott att se till att balken efterlevs. Någon möjlighet för kommunerna att stifta egna lagar kring det här finns inte.

I Jönköping har kommunen däremot tagit krafttag den senaste tiden. Med stöd av miljöbalken anser de att böter på 10 000 kronor kan vara lämpligt för den som blir påkommen med att tvätta bilen på gatan.

Svävande svar
På frågan hur pass tillåtet det är är i de skånska kommunerna är företrädarna ofta svävande i sina svar, det visar en rundringning Sydnytt gjort. Samtliga avråder starkt från att tvätta bilen på gatan, men någon påföljd ifall så ändå sker är relativt osannolik. Ingen av kommunerna säger sig lägga några större resurser på att bötfälla gatutvättare.

– Vi har svårt att kontrollera enskilda människor. Vi ser hellre att var och en tar sitt eget ansvar och försöker göra det allra bästa av situationen, säger Martin Dahl.

Han tycker istället att ett stort ansvar ligger på medborgararna.

– Alla borde vara intresserade av att inte få i sig miljögifter, säger han.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer