Regionchefen Suna Cicek och operativa chefen Menaida Hasanovic på bolaget EnRival i Kristianstad. Foto: Henrik Nordell

Privata arbetsförmedlare har förlorat hälften av sina kunder

Uppdaterad
Publicerad

Under de senaste två åren har Skånes privata förmedlare förlorat hälften av sina deltagare på grund av Arbetsförmedlingens omorganisation. Det visar siffror som SVT Nyheter Skåne tagit fram.

Arbetsförmedlingens reform har skjutits fram till år 2022 och det blir nu först om två år som de privata aktörerna helt tar över uppdraget att att hjälpa arbetssökande till ett jobb. I dag står de för cirka 60 procent av insatserna.

– Det som Arbetsförmedlingen gör i dag kommer andra att göra i framtiden och det mesta kommer att vara upphandlat, säger Sofie Carlsson, chef för Arbetsförmedlingen i Skåne.

Stora aktörer drabbade

Flera av de privata aktörerna är däremot kritiska till hur nedskärningen av myndigheten hittills har skötts. I Skåne har bolagen på bara två år tappat cirka 2 000 av sina kunder.

– Vi såg att de största aktörerna i stort sett halverade antalet sökande och även vi har påverkats, säger Menaida Hasanovic, operativ chef på privata aktören EnRival.

Förklaringen är att myndigheten skurit ner på personal det senaste året. Färre handläggare innebär färre beslut om att skicka arbetssökande till privata bolag.

– Personalresurserna som tidigare har bedömt och beslutat om olika insatser för våra arbetssökande har blivit färre. Det gör att vår beslutsförmåga starkt påverkats och detta ger helt enkelt färre beslut, säger Sofie Carlsson.

Lovar en förbättring

SVT Nyheter Skåne har varit i kontakt med tolv privata aktörer i Skåne. Åtta av dem säger att de har drabbats hårt, efter att de fått betydligt färre arbetssökande anvisade till sig från Arbetsförmedlingen.

Myndigheten lovar nu en förbättring med fler upphandlade tjänster.

– En av de allra viktigaste prioriteringarna är att anvisa våra arbetssökande till våra privata aktörer. Antalet anvisningar till privata aktörer ökar sedan en månad tillbaka, men att komma tillbaka till de nivåer vi haft tidigare kan bli svårt, säger Sofie Carlsson.

Arbetsförmedlingens köp av tjänster från privata aktörer i hela landet har minskat från 4,2 miljarder kronor år 2018 till 2,5 miljarder kronor i år.

Hör en av de privata aktörerna och chefen för Arbetsförmedlingen berätta i inslaget ovan.

Arbetsförmedlingens omorganisation

  • 1 600 av Arbetsförmedlingens anställda har blivit uppsagda och 132 kontor har lagts ner. Utöver det har cirka 1 100 anställda sagt upp sig själva.  I Skåne finns det fyra kontor kvar i Malmö, Helsingborg, Ystad och Kristianstad.
  • År 2022 ska Arbetsförmedlingens omorganisation vara genomförd. Då ska privata bolag helt ta över det som i dag heter stöd och matchning. Det innebär exempelvis att hjälpa arbetssökande att skriva jobbansökningar och få kontakt med arbetsgivare.
  • Ett pilotprojekt drar igång under våren i totalt 32 kommuner där det nya systemet ska testas. Arbetssökande kommer där att själva få välja vilken privat arbetsförmedling de vill ha hjälp av och bolagen får betalt efter prestation.
  • Arbetsförmedlingens roll blir att vara en kontrollmyndighet. Exakt hur det ska fungera är inte bestämt i detalj.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.