Hyreshöjningen blir fem procent för drygt 30 000 lägenheter i Malmö som ägs av privata fastighetsägare, bland annat Heimstaden, Trianon och Willhem. Foto: Tomas Oneborg/SvD/TT/

Privata värdar i Malmö höjer hyran med fem procent

Uppdaterad
Publicerad

Hyresförhandlingarna är klara för flera privata fastighetsägare i Malmö. Det blir hyreshöjningar på fem procent för de drygt 30 000 lägenheterna i fastighetsbolagen Willhem, Heimstaden, Victoria hem, Trianon samt Kanslihuset/Bokalen.

Hyreshöjningen på fem procent gäller lägenheter där värmen ingår. För lägenheter med kallhyra blir höjningen 2,5 procent.

Hyresförhandlingarna går trögt i Skåne. De flesta fastighetsbolag har yrkat på hyreshöjningar runt tio procent enligt Hyresgästföreningen, som vill ha en betydligt lägre nivå.

I vissa fall har parterna inte kommit överens och där har förhandlingarna gått vidare till hyresmarknadskommittén för avgörande. Det gäller bland annat allmännyttiga Trelleborgshem och Vellingebostäder.  Förhandlingarna mellan Hyresgästföreningen och kommunägda MKB i Malmö ska fortsätta denna vecka.

Så här rapporterade SVT Nyheter Skåne i höstas när parterna stod långt ifrån varandra:

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Trots en ny överenskommelse ser Fastighetsägarna och Hyresgästföreningen i Skåne inte alls likadant på hyrehöjningen. Hör mer om varför i klippet. Foto: Bernard Miculic

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.