Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Det har varit en chockartad upplevelse för mig och mina kollegor. Nu blir det en växel till som vi lägger in i återuppbyggandet”, säger IT-chefen Thomas Jarbo. Foto: SVT

Efter hackerattacken i Vellinge: Problemen värre än väntat

Uppdaterad
Publicerad

Problemen efter hackerattacken i Vellinge i fredags är betydligt större än vad kommunen först trodde.

– En hel del av datan är krypterad och den räknar vi som förlorad, säger Thomas Jarbo, IT- och digitaliseringschef vid Vellinge kommun.

När hackerattacken mot Vellinges IT-leverantör Tietoevry upptäcktes i fredags, sa kommunikationschefen att det skulle bli en stökig vecka. Nu har det gått några dagar, och då visar det sig att det var värre än kommunen befarat.

Kommer ta lång tid

– Omfattningen är stor och det kommer att ta lång tid att få en helt funktionell verksamhet, säger Thomas Jarbo.

It-attacken mot Tietoevry

Eftersom en stor del av systemen blivit krypterade i ransomware-attacken, så är det omöjligt för kommunen att komma åt informationen.

– Det är en djupt olycklig situation. Vi kommer att behöva lägga mycket tid på att bygga upp våra system igen, säger Thomas Jarbo.

Jobbar dygnet runt

Kommunen och Tietoevry arbetar nu dygnet runt för att minimera skadorna.

Finns det risk att känslig information läckt ut?

– Vi har hitintills inte fått några indikationer på att känslig data eller personuppgifter har läckt. Men kommunen kommer ändå att anmäla händelsen till Integritetsskyddsmyndigheten, säger Thomas Jarbo.

Det är löningsdags. Kommer de kommunanställda att få några pengar?

– Målsättningen är att kunna säkerställa det. Det är en fråga som vi haft prioriterad.

”Chockartad upplevelse”

Vad tänker du nu när omfattningen av hackerattacken klarnat?

– Det har varit en chockartad upplevelse för mig och mina kollegor. Nu blir det en växel till som vi lägger in i återuppbyggandet, säger Thomas Jarbo.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

It-attacken mot Tietoevry

Mer i ämnet