Landsbygdsminister Jennie Nilsson (S) svarade Magnus Oscarssons (KD) frågor om vad regeringen tänker göra för att stoppa hundsmugglingen. Foto: Sveriges Riksdag

Problemet med hundsmuggling debatterat i riksdagen

Uppdaterad
Publicerad

Intresset för att köpa hund har ökat under pandemin, och tullen hittar allt fler insmugglade valpar. Det rapporterade SVT Nyheter Skåne i december. Och på tisdagen togs frågan upp i riksdagen.

Ledamoten Magnus Oscarsson, KD, från Ödeshög ställde i en interpellationsdebatt frågor till landsbygdsminister Jennie Nilsson (S) om vad regeringen tänker göra för att få stopp på smugglingen. 

– Pandemin gör att fler skaffar hund. Eftersom väntetiden för en valp kan vara upp till ett år, har införseln av illegala hundar ökat enormt, sa Oscarsson. 

I valpfabriker

Han konstaterade att valparna ofta växt upp under dåliga förhållanden i ”valpfabriker”, skilts tidigt från sina mammor och varit med om hemska resor, innan de kommer till Sverige. 

– Smugglingen sker med små risker och straffen är för låga. Och utländska smugglare skickas ofta tillbaka till sitt hemland i stället för att lagföras i Sverige, sa Magnus Oscarsson som krävde en skärpning. 

Landsbygdsministern höll med om att hundsmugglingen är ett stort problem men ansåg att straffen redan i dag är förhållandevis höga. 

– Jag vill tydliggöra att det är olagligt att smuggla hundar och straffbart köpa. Men det är inte lätt att komma åt. Efterfrågan är hög, och ofta använder man sig av falsk identitet. 

”Kunskap viktigast”

Hon sa att regeringen tagit initiativ till ett samverkansforum mellan berörda myndigheter, som Jordbruksverket, tullen med flera. 

– Det allra mest effektiva vapnet mot hundsmuggling är att människor har god kunskap om djurskydd och vilka metoder som används för att lura konsumenter. Och att de avstår från att köpa valpar som inte vuxit upp under bra förhållanden. 

Sverige driver smugglingsfrågan i EU, sa Jennie Nilsson. 

Magnus Oscarsson berättar att han engagerat sig i frågan efter att ha tagit del av SVT Nyheter Skånes rapportering. Men han var besviken med svaret han fått av ministern. 

– Det är viktigt få en rättsprocess så att smugglarna lagförs. Jag tänker ta upp frågan om straffskärpning med justitieministern, säger han.

I december rapporterade SVT Nyheter Skåne om hundsmugglingen i en rad reportage:

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.