Alexandra Vilén, veterinär på en djurklinik i Landskrona, reagerar starkt när hon ser de insmugglade hundarna. Foto: SVT/Tullverket

Veterinärens ilska: ”Det är så grymt”

Uppdaterad
Publicerad

En skadad tik och sex valpar smugglades från Ungern till Sverige i ett trångt utrymme under passagerarsätet på en bil.

Vid en kontroll i Helsingborgs hamn den 18 september stoppades en hyrbil från Stockholm med en tik och sex små valpar. Tiken hade bandage på en tass och det lilla utrymmet var nerbajsat. Valparna hade rest från Ungern men avvisades vid den svenska gränsen pga felaktiga pass.

–  Det här är helt förfärligt, under all värdighet men det är så här det går till. Jag förstår inte hur man kan behandla djur på det här viset, säger Alexandra Vilén, veterinär på en djurklinik i Landskrona.

”Kriminalitet och djurplågeri”

Enligt Tullverket är det vanligt att hundar som avvisas kommer in i Sverige igen och hamnar på Blocket.

– Jag förstår att man kan falla som en fura för en sådan här liten valp men man måste förstå att man göder kriminalitet och djurplågeri. Det är så grymt, säger Alexandra Vilén.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App Store
Ladda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.