Visa alla (2)
Visa alla (2)

Ny hundsmuggling – nio valpar avlivade i Trelleborg

Uppdaterad
Publicerad

Nio hundvalpar i dåligt skick hittades i bagageutrymmet på en svenskregistrerad bil när tulltjänstemännen på tisdagseftermiddagen stoppade en bil som körde av färjan i Trelleborg. Efter en stund anhölls de båda männen misstänkta för grov smuggling och djurplågeri.

När tulltjänstemännen stoppade bilen och tittade i bagaget hittades nio hundvalpar i dåligt skick. Distriktsveterinär anlände snabbt och ansåg att djuren var så sjuka att beslut om avlivining fattades innan förhör ens hållits med de misstänkta.

Valparna var några av de raser som är mest populära som smuggelhundar- pomeranian (dvärgspets), fransk bulldog och några små blandrasvalpar. De har transporterats från södra Europa.

Misstänks för grov smuggling och djurplågeri

De två männen- 47 och 39 år gamla- anhölls misstänkta för grov smuggling. Gränspolis har upprättat en anmälan om djurplågeri. Männen är hemmahörande i Småland och tillbringade natten i arresten i Ystad.

Under onsdagen tog kammaråklagare Tore Widetjärn över ärendet. Han ska nu leda utredningen för att se om männen kan åtalas. Enligt tullpersonal så är det troligt att det blir husrannsakan i männens bostäder. Där kommer utredare i så fall leta efter ytterligare bevis för brott- till exempel spår efter hundar, koppel och falska hunddokument. Ytterligare förhör ska också hållas.

Snabb hantering

Enligt Håkan Hansson, biträdande gränsskyddschef på Tullverket i Skåne så hanterades ärendet ovanligt snabbt av alla inblandade myndigheter: 

– Tullgruppen på plats upplevde en markant skillnad nu jämfört med tidigare i snabbheten och beslutsfattandet. Kontaktvägarna fungerade denna gång mycket bra, säger Håkan Hansson.

Riskerar fängelse

Om de två männen åtalas och fälls så riskerar de fängeslestraff. I somras greps två män i Karlskrona när de försökte smuggla in tio hundvalpar utan att deklarera det. Valparna var så sjuka att de avlivades.

Männen nekade till brott men Blekinge tingsrätt dömde i september de båda till sex månaders fängelse vardera för grov smuggling.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Många av de hundvalpar som hittas i Tullen är i dåligt skick. Foto: Tullverket

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer