Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Boss och Yoggi- två skånska valpköp som slutade tragiskt. Foto: Privat

Valpköpen slutade i sorg – blev sjuka och fick avlivas

Uppdaterad
Publicerad

Hundsmugglingen ökar när allt fler vill köpa hund. Många av de insmugglade valparna säljs på Blocket. Se berättelsen om två olika familjer som köpte varsin valp som fick avlivas efter bara några dagar i sitt nya hem.

Rottweilervalpen Boss köptes av en familj i Mellanskåne i mitten av oktober. Labradorvalpen Yoggi köptes av en överlycklig trebarnsfamilj i Malmö någon vecka senare. Båda hundköpen började i glädje men slutade i sorg.

– De här anmälarna har haft en väldigt typisk upplevelse hur det kan vara att köpa en smuggelvalp. De har köpt hundarna utomhus, det har varit en tik på plats som köparna har trott var mamman, säger Sonia Ögren Kull, djurskyddsinspektör på länsstyrelsen.

Familjerna köpte en valp som såg frisk ut och som säljarna hade papper på. Men efter några dagar blev valparna sjuka och i samband med det förstår köparna att de kan ha köpt en smuggelhund.

Valparna blev snabbt väldigt sjuka

Foto: Privat

På länstyrelsens djurskyddsenhet märker de att fler smuggelhundar kommer in i landet. Antalet anmälningar har ökat under pandemin när allt fler vill skaffa hund. Men det finns risker. Både Boss och Yoggi köptes på Blocket med helt färska intyg på att de var friska utan anmärkningar. Men båda valparna åt dåligt, kräktes och hade lös avföring när de kom hem till sina familjer. Valparna fördes till djursjukhus efter nio dagar hos sina familjer.

– Det är inte alls lika lätt som köpare i dag att veta vad som är en svensk hund och vad som är en insmugglad hund, säger Sonia Ögren Kull.

Hon menar att den svenska hunduppfödningen inte kan möta efterfrågan, vilket gjort det lätt för smugglarna att tjäna stora pengar på valpar.

Boss och Yoggi fick avlivas

Både Boss och Yoggi avlivades efter en natt på sjukhus. Dödsorsaken är inte fastställd men båda valparna kan ha haft ett virus som inte gick att bota. Djurförsäkringen som familjen tecknat för Yoggi gällde inte så veterinärkostnaden slutade på 55 000 kronor plus de 16 000 de betalt för hunden.

– Detta är svårt att utreda men med största sannolikhet var Boss och Yoggi smuggelhundar, säger Sonia Ögren Kull.

Foto: Privat

Hon berättar att valpar föds upp i fabriker där tiken hålls i burar och tvångsparas för att kunna producera så många valpar som möjligt. Sen tas valparna ifrån tikarna för tidigt så att de ska hinna säljas när de fortfarande är små och söta.

Corona försvårar utredning

Vad gäller Boss så har länsstyrelsen lagt ner ärendet bland annat på grund av resursbrist och att djurskyddsinspektörerna inte får göra tillslag hemma hos misstänkta säljare på grund av pandemin.

Ärendet kring Yoggi utreds fortfarande men polisen har lagt ner förundersökningen eftersom ”det inte går att bevisa att säljarna gjort sig skyldiga till brott”.

Foto: Privat

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer