Gatuhundarna som adopteras till Sverige var i dåligt skick när transporten stoppades vid gränskontrollen vid Öresundsbron. Foto: Erland Vinberg / TT

60-tal gatuhundar stoppades vid gränsen – hittades bland spyor och avföring

Uppdaterad
Publicerad

Gatuhundar som adopterats till Sverige via en skånsk organisation stoppades i helgen av gränspolisen.

– Ett av de värsta jobben jag varit med om. Avföring, urin, spyor överallt, uppger gränspolisen som stoppade transporten vid Öresundsbron.

Det var på söndagen som gränspolisen stoppade två fordon vid Lernacken för en fördjupad kontroll. I den ena bilen påträffades 39 hundar från Rumänien, i den andra var det 20 hundar från Bosnien.

”När fordonens lastutrymme öppnas så möts vi av en sådan fruktansvärd stank, den går inte att beskriva och vad finner vi!!!! Jo 59 ! stycken hundar av olika raser och storlekar som ”importerats” från olika länder i Europa”. Det skriver en gränspolis i ett mycket uppmärksammat inlägg på polisens sociala medier.

Gränspolisen beskriver att hundarnas ”förvaringsutrymme var under all kritik, avföring, urin, spyor överallt”.

Skånsk organisation

Ett av fordonen släpptes ändå in i landet eftersom det fanns nödvändig dokumentation. Fordonet med 20 hundar fick vända och köra tillbaka till Köpenhamn eftersom dokumentationen inte godkändes. De 20 hundarna är gatuhundar som skulle levereras till olika familjer i Sverige.

Det är en skånsk organisation som hjälper till att adoptera gatuhundarna. SVT har talat med en kvinna som adopterat en av hundarna som inte fick komma in i landet. Hon berättar att hon betalat 5 500 kronor för hunden, pengar som swishats till organisationen i förväg.

Kvinnan och flera andra blivande hundägare hade rest till Jönköping för att ta emot hundarna när de kom fram.

– Vi fick ett meddelande i fredags om att hundarna börjat sin resa. De skulle vara framme i Jönköping i lördags. Men tydligen var det problem med vädret så att de blev försenade. I söndags fick vi veta att de inte släpptes in. Nu ska de finnas på ett shelter i Danmark, säger kvinnan.

Inte rastats på två dygn

Chauffören som körde transporten erkände för gränspolisen att hundarna inte hade rastats på två dygn. Enligt gränspolisen var hundarna i dåligt skick och törstiga.

Mattias Gårdlund, djurskyddsinspektör på länsstyrelsen, har varit i kontakt med polisen om söndagens händelse.

– Det är inte första gången detta förekommer i samband med frakten av hundar i adoptionsverksamhet. Vi ser att det finns stora brister. Det är för små burar, hundarna rastas inte och är i dåligt skick, säger Mattias Gårdlund.

SVT har sökt företrädare för organisationen som ligger bakom hundtransporten.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.