Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Daniel Borg jobbade själv som lärare i tio år innan han blev polis. Han beskriver beslutet om att söka till polisutbildningen som något som växte fram genom åren. – De här promenaderna hoppas vi kan vara någonting som får andra att få en ”push” att ta steget och söka, säger Daniel Borg. Foto: Erika Dahlin Jönsson/SVT

Promenader i Hässleholm ska få fler att söka till polisutbildningen

Uppdaterad
Publicerad

Fler kollegor. Det står på Hässleholms kommunpolis Daniel Borgs önskelista. Och för att få fler att välja polisyrket bjuds allmänheten nu in till att promenera med en polis.

Vem som helst kan boka in en promenad med en polis i Hässleholm under måndagen. Konceptet heter ”Walk and talk” och har tidigare testats i bland annat Västmanland. Nu står alltså Hässleholm på tur, sedan Kristianstad och sedan Blekinge.

– Jag vill att de ska ställa de frågorna som de kanske inte hade vågat fråga i ett storforum. Att de ska få de frågorna besvarade som de behöver för att våga eller vilja söka och bli en av våra kollegor, säger Daniel Borg, kommunpolis i Hässleholm.

Tomma platser på utbildningar

Att få fler att söka till polisutbildningen är målet. De senaste åren har antalet utbildningsplatser ökat och även antalet sökande – men ändå är det långtifrån alla platser på utbildningarna som fylls.

På polisutbildningen på campus i Växjö, till exempel, fanns det plats för 219 studenter att påbörja sina polisstudier i våras. Två veckor in i terminen var endast 65 platser – 30 procent – tillsatta.

På Malmö universitet var det 90 studenter som, två veckor in i terminen, pluggade sin första polistermin på campus i våras. Det fanns plats för 144. På distansutbildningarna var däremot en högre andel av platserna tillsatta.

I videoklippet berättar Daniel Borg mer.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer