Eva Wigren på Hyresgästföreningen är kritisk till politikerna som vill ta ut vinster ur det kommunala bostadsbolaget Svalövsbostäder. Foto: Privat

Protester mot vinstuttag ur kommunala bostadsbolag i Skåne

Uppdaterad
Publicerad

De styrande partierna i Svalöv vill ta ut fyra miljoner kronor från allmännyttan för sociala insatser och för att rusta upp offentliga platser i kommunen. Men hyresgästföreningen befarar ett sämre underhåll av hyresfastigheterna och vill att pengarna ska stanna kvar i bolaget och enbart komma hyresgästerna till del.

Det är Svalövs politiska majoritet, M, KD och SD, som vill ta ut större delen av vinsten ur det kommunala bostadsbolaget Svalövsbostäder.

– Det har efterhand samlats ett mycket stort kapital i bolaget och när kommunen nu har det kärvt så vill vi använda det till att förbättra på allmänna ytor, på lekplatser och fritidsanläggningar som kan komma alla till del och för att minska effekter av socioekonomiska klyftor, säger Ann Pettersson (M), kommunfullmäktiges ordförande.

Det kan även handla om att förbättra boendesituationen för utsatta grupper och för extra kostnader som kommunen haft i samband med nyanlända.

Kritik från hyresgäster

Men Hyresgästföreningen är kritisk.

– Vi tycker inte att kommunens samhällsproblem enbart ska betalas av de boende i Svalövsbostäder utan av alla i Svalöv, säger Eva Wigren, ordförande i Hyresgästföreningen Eslöv-Kävlinge-Svalöv.

Hon menar att vinsten ska vara till för att rusta upp bostadsbeståndet och att ett stort vinstuttag kan leda till en hyreshöjning på sikt. Men Ann Pettersson (M) är inte orolig för det.

– Hyresgästerna kommer inte att påverkas på något negativt sätt – att de skulle få en extra hyra eller annat. Det är mycket ryktesspridning och helt gripet ur luften, säger hon.

Fler kommuner vill ta ut vinster

Men det är inte bara i Svalöv som hyresgästföreningen protesterar mot vinstuttag ur allmännyttan. I Lund är beslutet redan fattat av kommunfullmäktige om ett vinstuttag på 30 miljoner kronor och där hoppas hyresgästföreningen att en namninsamling ska kunna riva upp beslutet.

Även i Svalöv har hyresgästföreningen samlat in namn. Ärendet åtterremitterades vid senaste fullmäktigemötet och kommer upp till omröstning igen den 25 november.

– Vi har hittills samlat in 300 namn och fortsätter fram till kommunfullmäktiges sammanträde, säger Eva Wigren.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer