Foto: TT

Protester utanför stadshuset i Malmö

Uppdaterad
Publicerad

De boende i lägret i stadsdelen Sorgenfri i Malmö, som tidigt i morse avhystes när lägret revs, samlades på tisdagsförmiddagen utanför stadshuset i Malmö för att protestera mot tömningen.

Under dagen har uppemot 100 personer, både människor som bott i lägret och stöddemonstranter, stått utanför stadshuset och protesterat mot avhysningarna. Demonstrationen bevakas av polisen och har gått lugnt till.

– Jag ser det här är en spontan opinionsyttring, och yttrandefriheten är total. Vår uppgift är att se till att tillfartsvägarna är fria, att det inte blir för mycket stök och bök på platsen. De får vara kvar till något annat bestäms, säger Eva-Gun Westford, presstalesperson för polisen.

Migrantlägret i Malmö

Vill att kommunalrådet avgår

Demonstranterna har skanderat ”Malmö, Malmö” och krävt att kommunalrådet Carina Nilsson (S) avgår. Nilsson kom på förmiddagen ut för att möta demonstranterna.

– Vi hade hoppats på en fredlig lösning, och min uppfattning är att det gått lugnt till vid lägret. Nu pågår en högljudd demonstration här och jag har full förståelse för att man framför sina synpunkter. Det här är en utsatt grupp. Samtidigt kommer vi inte ändra våra beslut, säger Carina Nilsson till SVT Nyheter.

Ambassadpersonal i möte med kommunen

Under eftermiddagen kom chefen för den konsulära avdelningen för den rumänska ambassaden i Stockholm, Mihai Blaj, till stadshuset för ett möte med bland andra Carina Nilsson (S).

– Jag tycker det är bra att de kliver fram och visar att de vill ta ett ansvar, sa hon inför mötet.

Mötets syfte var att informera om situationen som uppstått och bakgrunden till beslutet om att tömma lägret. Och förutom Blaj och Nilsson deltog kommunstyrelsens ordförande Katrin Stjernfeldt Jammeh (S) och miljönämndens ordförande Carina Svensson (S).

Utanför stadshuset har Anna Bonculescu och Ofelia Vaduva suttit invirade i filtar. De är tveksamma till att mötet med den rumänska ambassaden kommer att ha betydelse för situationen.

– Nej. Regeringen har redan fått stöd för att hjälpa oss, men har de någonsin gjort det? De kommer inte att göra någonting.

Riktade inte kritik mot utrymningen

Efter mötet begav sig Mihai Blaj från platsen utan att tala med vare sig media eller migranterna på plats.

– Ambassadpersonalen riktade ingen kritik mot utrymningen av lägret. De erbjöd sig att hjälpa till med information till migranterna om vilka regler som gäller, sa Malmös kommunalråd Katrin Stjernfeldt Jammeh (S) efter mötet.

– Vi talade också om att vi kan dela med oss till den stad, Targu Jiu, som de flesta migranter kommer ifrån, av de erfarenheter vi har när det gäller integration av Romer. De har projekt där nere som inte går så bra. Vi har stor erfarenhet av att arbeta med sådant, sa Katrin Stjernfeldt Jammeh vidare.

Vid 16-tiden var fortfarande ett 40-tal migranter kvar utanför Malmös stadshus. Några av dem säger att de tänker stanna här över natten.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Migrantlägret i Malmö

Mer i ämnet