Två av de deltagande familjerna, bosatta i Ludvigsborg utanför Höör samt projektledaren Lisa Necksten. Foto: Lisa Ovesen

Psykolog ska hjälpa dem leva mer miljövänligt

Publicerad

Fem skånska familjer deltar just nu i ett projekt där de ska leva mer miljövänligt. En psykolog hjälper dem att sålla fram vad som är viktigast i livet.

– Att ägna mer tid åt sina närmaste är miljövänligt, konstaterar Lisa Necksten, projektledare.

”Det Goda Livet” är titeln på projektet som pågår under ett halvår. Alla familjer har anmält sig frivilligt och bor i samma område strax utanför Höör. Ännu är det bara Mattias Gyllenvarg som hunnit träffa psykologen.

– Vi pratade om vad som gör mig lycklig och hur jag ska nå dit, vad mina mål är och hur ska jag uppnå dem, berättar han.

Mattias Gyllenvarg och hans barn deltar i projektet. Foto: Lisa Ovesen

”Får stanna upp och verkligen tänka”

Alla familjer får också skriftligt svara på ett antal frågor om hur tillvaron ser ut idag, vad som egentligen är viktigt och om de anser att livet är på väg i rätt riktning. De stora viktiga livsfrågorna försvinner annars lätt bland alla vardagsbestyr i en barnfamilj, säger Nicolina Lottstfeldt som tillsammans med fyra barn och make deltar i projektet.

– Men nu får vi stanna upp och verkligen tänka över vad som är ett gott liv för just vår familj.

”Bästa i livet miljövänligt”

Deltagarna får också hjälp av en kock och en ekonom att hitta ett mer klimatsmart sätt att leva. Tanken med projektet är att det bästa i livet faktiskt också är miljövänligt, konstaterar Lisa Necksten.

– De flesta människor säger att lycka är att ha goda relationer, att vistas i naturen och att umgås med nära och kära. Ingen av de här aktiviteterna kostar på miljön.

Projektet ”Det Goda Livet” finansieras bland annat via Region Skånes miljövårdsfond och pågår mellan september 2018 och februari 2019.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.