Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Fotbollsyra i Folkets park när Sverige och Spanien tampades om den första finalplatsen i VM. Foto: Louv Brattgård

Publikfest i Folkets park när Sverige missade VM-finalplatsen

Uppdaterad
Publicerad

Sverige hade under tisdagsmorgonen chansen att ta sig till sin andra VM-final någonsin. Istället ska Spanien nu spela sin första. 1750 mil bort från avgörandet i Auckland samlades 3500 svenska supportrar i Folkets park och bjöd – trots uttåget – på blågul folkfest.

Eftersom VM avgörs i Australien och Nya Zeeland har tidsskillnaden gjort att Malmö stad valt att visa matcherna på storbildsskärm från och med kvartsfinalerna och framåt.

Det blev allt annat än en lugn tillställning för de spända tittarna. Matchens första mål dröjde ända till matchminut 81 när spanjorskorna tog ledningen, men den dystra stämningen i parken övergick snabbt till glädjerus när Rebecka Blomqvist kvitterade sju minuter senare.

Sverige slåss om medalj på lördag

Olga Carmona skulle dock få sista ordet när hon hittade nätet bakom skånska Zecira Musovic efter ett distansskott.

– Det är tråkigt att de åkte ut, det är otur, säger Tewo Bank, en av många gulklädda fans som tagit sig hit för att följa matchen.

2–1 var ett faktum och istället väntar nu bronsmatch på lördag klockan 10 för Sverige. Vid vinst kammar Sverige hem sin fjärde bronsmedalj någonsin, och femte medalj i VM-sammanhang.

– Jag ska till Makedonien och se bronsmatchen därifrån. Då kommer jag ha samma kläder på mig som idag, säger Kristina Mergel.

Se mer från publikfesten i Folkets Park i klippet ovan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.