Räddningstjänsten Syd skriver i ett pressmeddelande att tyfonerna i Burlöv, Eslöv, Kävlinge, Lund och Malmö inte testades första måndagen i mars. Foto: TT

Räddningstjänsten glömde testa ”Hesa Fredrik” i flera skånska kommuner

Uppdaterad
Publicerad

Första måndagen i mars var inte som vanligt i fem sydskånska kommuner. Vanligtvis ljuder då larmsystemet “Hesa Fredrik”. Men denna dag glömde räddningstjänsten att testa larmet.

”Hesa Fredrik” hördes för första gången 1931. Den sju sekunder långa tonen, som följs av en 14 sekunders paus, ska varna allmänheten. Ursprungligen handlade det om krig, men i dag omfattas även terrorattacker, lokala väderfenomen och bränder. 

Systemet för VMA, viktigt meddelande till allmänheten, testas fyra gånger per år – första helgfria måndagen i mars, juni, september och december. 

Glömde trycka

Men denna måndag blev det tyst i södra Skåne. Räddningstjänsten Syd skriver i ett pressmeddelande att tyfonerna i Burlöv, Eslöv, Kävlinge, Lund och Malmö inte testades. Räddningstjänsten glömde helt enkelt att trycka på knappen.

– Det är den mänskliga faktorn. Vi har missat det, säger inre befälet Mats Nilsson.

Han säger att missen trots allt inte påverkar förmågan att varna allmänheten vid en faktisk olyckshändelse.

– Nej, tutorna är hela. Det kan vi se digitalt utan att testa, säger Mats Nilsson.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Hesa Fredrik – VMA-larm

Mer i ämnet