Foto: Per Lärka/SVT

Simon väcktes av branden och fick evakueras

Uppdaterad
Publicerad

Räddningstjänsten vet ännu inte när de tolv personer som fick evakueras under natten till söndagen kan återvända till sina hem. Simon Årnäs, är en av dem som fick evakueras då branden i verkstadslokalen i Västra Karaby bröt ut.

– Jag blev väckt vid 4-tiden inatt och sedan dess har vi fått vara i ett grannhus, säger Simon Årnäs, evakuerad granne, till SVT Nyheter Skåne på söndagsförmiddagen.

Försökte filma från luften

Under söndagen skickade räddningstjänsten upp drönare för att försöka lokalisera gasflaskorna som fanns i verkstaden. Men räddningstjänstens drönare kunde inte lokalisera flaskorna eftersom taket på byggnaden rasat in. Då togs beslutet att området ska vara avspärrat till klockan sju på måndag morgon.

– Gasflaskorna kan ju explodera och kasta stycken upp till 300 meter. Vi såg då att de närmast boende var i riskzonen för detta, säger räddningstjänstens insatsledare Linus Ahlman.

Räddningstjänstens insatsledare på plats. Foto: Per Lärka/SVT

Får sova hos närstående

Först efter 24 timmar efter en brand med acetylengasflaskor är faran över.

– Vi måste avvakta en naturlig avkylning av acetylenflaskorna, säger Håkan Månsson, inre befäl vid Räddningstjänsten Syd.

De tolv personer som bor på Lyckans väg i Västra Karaby får alltså inte komma hem till natten.

– De har ordnat boende hos vänner och anhöriga med hjälp av polisen, säger Håkan Månsson.

Först på måndag morgon väntas de boende kunna återvända hem till sina hus igen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.