Radiopiraterna härjade på Öresund

Uppdaterad
Publicerad

I år är det 50 år sedan Radio Syd var kanalen på alla skåningars läppar. Från en båt i Öresund sände de förbjuden reklamradio med musiken alla ville höra.

”Här är Radio Syd, 89,6 på FM-bandet”, så lät den förbjudna kanalen som retade upp dåvarande kommunikationsministern Olof Palme (S):

– Det avtal som finns mellan Sveriges Radio och staten, godtaget av riksdagen på den här punkten, förutsäger inga sådana möjligheter till tillstånd, sa han i en intervju 1965.

Men Radio Syd gick inte att komma åt eftersom de sände från internationellt vatten i Öresund. Under sju år höll de igång med sändningarna.

– De såg till att ge både oss ungdomar och våra föräldrar den musiken vi ville lyssna till som vi inte fick någon annanstans på den tiden i början av 60-talet, säger Staffan Olander.

Handelsresande i möbeltassar

Berättelsen om epoken har samlats ihop av Ulf Clarén och Staffan Ohlander och resulterat i boken ”Piraterna på Öresund”.

– Alltihop började ju med att Nils-Eric Svensson, även kallas ”NES” i Landskrona, köpte sändningstid på den danska radiostationen Mercur, säger Ulf Clarén.

För en av huvudpersonerna var radioverksamheten ett tvärt karriärbyte.

– Britt Wadner var under 1959 handelsresande i något så spännande som möbeltassar. Så småningom blev det möjligt för henne att köpa över hela verksamheten, säger Staffan Olander.

Hon var drygt 40 år då hon gav sig in i det som senare skulle bli Radio Syd.

– Radio Syd var ju en reklamfinansierad radio, det ar ju de enda intäkterna de hade över huvud taget. Det fanns ju reklam som satte sig direkt på näthinnan eller i hörselgångarna: ”Broddman, Broddman, Broddman”, säger Staffan Olander.

”Piratdrottningen”

Britt Wadner skulle senare komma att kallas för ”Piratdrottningen”.

– Det var svåra issituationer, särskilt en gång var det förfärligt besvärligt. Det var ju mitt i tjockisen på Öresund, minns Britt Wadner i SVT-programmet ”20:00” år 1985.

I ett gammalt svartvitt filmklipp från TV-arkivet beskrivs krisen.

– Då fick vi ut och förlänga kättingen på ankaret. Men trots detta så drev vi likväl, säger Kurt ”Kurre” Nilsson, tekniker på Radio Syd.

I Sydnytt visades flygbilder på den drivande båten.

– Hela båten blåste in mot hamn och hamnade strax utanför Vikhög norr om Löddeköpinge, och man bogserade in båten till Malmö hamn. En natt – och till synes tyst – så sjönk båten, säger Ulf Clarén.

Köpte ny båt

Att Radio Syd nu var utan sändarbåt hittade Britt snart en lösning på.

– Radio Syd köpte ju danska Radio Mercurs båt, Cheeta 2. Under förevändningen att den skulle åka till Sverige och skrotas så for man i väg med en bogserbåt. Men mitt ute på Öresund, på internationellt vatten, säger Britt: ”Stopp, nu stannar vi här”. Och så var båten på plats, säger Ulf Clarén.

Radiopiraterna var på banan igen – och gick från klarhet till klarhet.

– Som toppen på alltihopa det här 1965 så bjuder Britt Wadner hit Rolling Stones som vistas på båten under presskonferensen, bor hemma hos henne i Lund ett par dygn, och ger konserter i Malmö i Baltiska hallen, säger Staffan Olander.

Och gästerna verkade trivas:

– Ja, och vi kom tillbaka i dag för att fiska lite, sa en av bandmedlemmarna i en radiointervju.

Snaran drogs åt

Men lagstiftaren gillade inte verksamheten.

– Snaran drogs åt allt hårdare, så hon hade väl börjat inse att dagarna var räknade, och såg väl en möjlighet helt enkelt att stänga sin station då i kraft av issvårigheterna i Öresund den 19 januari 1966, säger Staffan Olander.

Britt Wadner kommenterade stängningen i ett inslag i Aktuellt 1965.

– Jag kanske har möjlighet att söka koncession i något annat land. Jag har försökt arbeta på det och det finns kanske vissa möjligheter att vi kan få tillstånd, säger hon.

Reporter: I vilket land då?

– Det kan jag inte tala om.

Men historien vet svaret.

– Det blev Gambia. Dit åkte Britt med Radio Syd och gick i land, något hon hade önskat i många, många år. Och där sände hon och hennes två barn under samma namn sedan i många, många år, säger Ulf Clarén.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.