Christer Gunnarsson är en av Skånes många renhållningsarbetare. Foto: SVT

Råttdans och hästhuvuden – en renhållningsarbetares vardag

Publicerad

Varje dag kör Christer Gunnarsson runt på skånska återvinningstationer och plockar bort det som inte ska vara där. Och han har sett det mesta.

I Skåne finns knappt 400 återvinningstationer och här ska hushållen kunna göra sig av med tidningar, förpackningar, glas och metall. Men det är många som passar på att kasta allt möjligt. Christer Gunnarsson ser det dagligen:

– På ett ställe hittade jag blåa säckar och en av säckarna sprack och då ramlade det ut ett hästhuvud.

Nedskräpningen i Skåne

Trots tydliga anvisningar på varje återvinningsstation så måste Christer städa undan flera ton varje vecka.

– Det står ju klart och tydligt hur man ska sortera och om alla gör det så hade det varit bra för miljön och för min rygg. Det är jag som får sortera allting när jag kommer till SYSAV och det kan ta en och en halv timme, säger Christer Gunnarsson.

Det finns en grekisk gammal myt om Sisyfos?

– Vad ska man göra? säger Christer och skrattar. Kan man inte lugna ner sig och ta det med en klackspark då klarar man inte av detta jobbet helt enkelt.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Nedskräpningen i Skåne

Mer i ämnet