Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Flera medier bevakar rättegången mot Greta Thunberg under måndagen. Foto: Gunilla Fritze/SVT

Greta Thunberg döms efter klimataktion i Malmö

Uppdaterad
Publicerad

Greta Thunberg döms vid Malmö tingsrätt för ohörsamhet mot ordningsmakten efter en klimataktion i Oljehamnen i Malmö. Det meddelar tingsrätten efter måndagens förhandling.

Hon själv har nekat till brott.

Enligt SVT:s reporter på plats i rättssalen berättar Greta Thunberg att hon fick en tillsägelse av polisen i Oljehamnen om att avlägsna sig, men att hon bestrider brott.

– Vi befinner oss i ett klimatmässigt nödläge. Därför måste någon reagera. Vi valde att stoppa oljetankbilar, säger hon i rätten.

Påföljden blev 30 dagsböter.

Rättegången har fått stor uppmärksamhet av internationell media som är på plats i Malmö tingsrätt.

Flera personer åtalade

Det var den 19 juni som Greta Thunberg, tillsammans med flera andra från gruppen ”Ta tillbaka framtiden”, blockerade framkomligheten för tankbilar i Oljehamnen i Malmö.

När polisen dök upp på platsen hänvisades aktivisterna till en gräsmatta i närheten. Fyra personer, däribland Greta Thunberg, lydde inte uppmaningen utan fick föras bort, enligt polisen. Fyra andra personer som deltog är också åtalade men Greta Thunberg är först ut att ställas inför rätta.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.