Foto: Klimatfronten

Åtalade klimataktivister ångrar sig inte

Uppdaterad
Publicerad

Fem personer står inför rätta på torsdagen, åtalade för att ha tagit sig in på Öresundsverket i Malmö den 21 oktober.

Enligt åklagaren har de gjort sig skyldiga till brott mot skyddslagen eftersom Öresundsverket är ett skyddsobjekt.

Aktivisterna ser det fossilgaseldade Öresundsverket som ett varnande exempel och är oroade för verkets planer på nya projekt för mer fossilgas.

– Jag tänker att det var en nödvändig aktion. Det är så bråttom att göra något mot klimathotet, säger Sigrid Magnusdotter, en av aktivisterna på Klimatfronten, som åtalas.

– Vi har en åtalsplikt. Det här åtalat kommer nog att justeras och utvidgas till att gälla olaga intrång i första hand och brott mot skyddslagen i andra hand, säger kammaråklagare Tomas Olvmyr.

Tror de fälls

Organisationen Klimatfronten berättade om aktionen i ett pressmeddelande och livesände också händelsen på Facebook. I vita dräkter tog de sig in på området med stege och sedan vidare upp utanpå byggnaden för att hänga upp en banderoll med texten ”Stäng ner skiten!”.

– Vi är övertygade om att vi får en fällande dom, men vi kommer överklaga i så fall, säger Sigrid Magnusdotter.

Rättegången inleds klockan 14.00 på torsdagen.

Kan bli böter

Vad kan det bli för straff?

– Det här är ett bötesbrott, säger kammaråklagagre Tomas Olvmyr.

Dom i målet avkunnas den 22 december.

Öresundsverket är ett naturgaseldat kraftvärmeverk som brukar tas i drift när fjärr- eller elbehovet ökar, främst under vinterhalvåret.

Fossilgas

Naturgas eller fossilgas, kallades förr för jordgas och är en blandning av i huvudsak brännbara, icke-vulkaniska gaser, främst kolväten som förekommer i jordskorpan.

Källa: Nationalencyklopedin

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.