Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Brottsoffrets advokat Kristina Bandrup säger att kvinnan mår väldigt dåligt efter gruppvåldtäkten. Hör mer om rättegången i klippet. Foto: Johan Dernelius/SVT

Rekordhögt skadeståndskrav i rättegång om gruppvåldtäkt

Uppdaterad
Publicerad

Kvinnan blev förföljd från Triangelns station till Gustav Adolfs torg och indragen i Kungsparken. Enligt kvinnans advokat blev hon där utsatt för en brutal våldtäkt med inslag av våld och förnedring. På onsdagen inleddes rättegången i ett av Malmös mest uppmärksammade brottmål förra året.

– Hon mår naturligtvis inte bra, säger kvinnans målsägarbiträde advokat Kristina Bandrup.

Fem ungdomar mellan 15 och 18 år ställdes på onsdagen inför rätta för grov våldtäkt. Händelsen inträffade i oktober 2022 och upptäcktes av en passerande polispatrull som grep de fem.

– Hon har blivit utsatt för ett mycket grovt brott. Det är en brutal gruppvåldtäkt med överfallskaraktär och inslag av våld och förnedring, säger Kristina Bandrup.

Kräver högt skadestånd

Nu kräver hon ett ovanligt högt skadestånd på över 400 000 kronor i kränkningsersättning med hänvisning till ny lagstiftning om höjda ersättningar för brottsoffer.

– Det finns en vilja från lagstiftarens sida att domstolarna i princip ska fördubbla kränkningsersättningen i samtliga brott.

Samtliga nekar till brott

Samtliga av de åtalade nekar till brott. Enligt två av deras advokater, Erik Kockum och Kristoffer Ståhl, medger ungdomarna delar av händelseförloppet men inte att det skulle röra sig om en våldtäkt.

– Det kommer till fråga om det finns samtycke och vad som har hänt i den här parken. Där menar försvaret att det inte finns någon stark bevisning, säger 17-åringens advokat Kristoffer Ståhl.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.